Home Nieuws Tweede Kamerverkiezingen 2021: links blok gesmolten, groei op rechts

Tweede Kamerverkiezingen 2021: links blok gesmolten, groei op rechts

TK 2021_kaart

De voorlopige prognose voor de Tweede Kamerverkiezingen liet nog een dag op zich wachten vanwege vertraging in Rotterdam, maar de tussenstanden zijn inmiddels gepubliceerd. Volgens de voorlopige prognose van de Tweede Kamerverkiezingen is de VVD ondanks schandalen zoals de Toeslagenaffaire met 35 zetels nog steeds de grootste partij van Nederland. D66 boekt een winst van 4 zetels en wordt de tweede grootste partij van Nederland.

Groei op rechts

Hoewel de PVV 3 zetels inlevert en met 17 zetels in de Tweede Kamer terugkeert, is het rechtse blok aanzienlijk gegroeid, met 8 zetels voor de extreemrechtse partij Forum voor Democratie en 3 zetels voor de afgesplitste FvD’ers Nanninga en Eerdmans van JA21.

Advertentie

Links blok gesmolten

Op links zijn volgens de prognose de hardste klappen gevallen. GroenLinks levert 6 zetels in en daalt naar 8, terwijl de SP 5 zetels inlevert en naar 9 zakt. De PvdA blijft gelijk op 9 zetels. Samen zijn de drie partijen goed voor 23 zetels. In 2006 waren deze drie partijen samen nog goed voor 65 zetels in het parlement.

Sylvana Simons van BIJ1 komt met één zetel in de Tweede Kamer, terwijl de pan-Europese nieuwkomer Volt van Laurens Dassen en Nilufer Gundogan met drie zetels een spectaculaire entree in de Tweede Kamer maakt. DENK behoudt haar 3 zetels in de Tweede Kamer, terwijl het nieuwkomers NIDA en PvdE niet lukte om een zetel te bemachtigen.