Home Economie Turkse voedselgigant Ülker derde in de wereld na overname United Biscuits

Turkse voedselgigant Ülker derde in de wereld na overname United Biscuits

Yıldız Holding, moedermaatschappij van de Turkse voedselgigant Ülker, kondigde maandag aan dat het United Biscuits, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk,  heeft overgenomen voor 2 miljard pond (3,2 miljard USD). Dat meldt Daily Sabah op haar website.

Advertentie

De overname van United Biscuits, ‘s werelds zesde grootste koekjes producent, maakt Yıldız Holding de derde grootste koekjes producent ter wereld.

Het is tevens de grootste internationale overname door een Turks bedrijf.

Yıldız Holding voorzitter Murat Ülker zei “een overname van deze omvang is niet alleen een belangrijke aanwinst voor Yıldız Holding, maar een belangrijke aanwinst voor ons land.”

Ülker wees er ook op dat beide landen zullen profiteren van de overname met hun expertise en hun presentie in verschillende markten.

Voornamelijk gericht op levensmiddelen, is Yıldız Holding een van de grootste Turkse conglomeraten met zijn 58 fabrieken in 10 verschillende landen, 41.000 werknemers en 15,7 miljard TL ($ 7,7 miljard) netto-omzet (2013). Yıldız vijzelde eerder al zijn wereldwijde reputatie op door middel van de overnames van de beroemde Belgische Godiva Chocolatier en de Amerikaanse Demet’s Candy.

United Biscuits ontpopt als merk in 1948 na de fusie van Carr’s (opgericht in 1830), McVittie Price en MacFarlane Lang. Het bedrijf heeft 14 fabrieken, waarvan zeven in het Verenigd Koninkrijk, 7171 medewerkers en 1,14 miljard EUR netto-omzet. United Biscuits is marktleider in het Verenigd Koninkrijk met een marktaandeel van 26 procent. Het bedrijf heeft ook een sterke aanwezigheid in Europa. De grootste buitenlandse markten waarin het aanwezig is zijn Saoedi-Arabië, Nigeria, India en Australië.

Help DutchTurks.nl meer lezers te bereiken en haar activiteiten uit te breiden. Doe een kleine gift. Storten kan op rekeningnummer NL66 INGB 0006 1823 88 ten name van DutchTurks (Swift/BIC: INGBNL2A).

Ulker