Home Nieuws Turkse vlag wappert op Antarctica

Turkse vlag wappert op Antarctica

Turkse wetenschappers die onderzoek zullen verrichten op het continent Antarctica zijn aangekomen op het onderzoeksstation van Oekraïne, waar de Turkse vlag nu wappert naast de Oekraïense.

Advertentie

Het team van veertien Turkse onderzoekers bestaande uit artsen, botanici, landmeters, geologisch ingenieurs en oceanologen was op weg naar het “Vernadsky Research Station” dat van Oekraïne is, om daar onderzoek te verrichten naar de effecten de opwarming van de aarde. Het team dat onderzoek doet bestaat uit wetenschappers van de National Antarctic Scientific Center of Ukraine (NASC), de Technische Universiteit van Istanbul (ITÜ), DE Polar Research Center (PolRec) en de Turkish Marine Foundation (TÜDAV).

De onderzoekers begonnen hun reis vanaf het puntje van Argentinië, uit de dichtstbijzijnde haven bij de Zuidpool, de haven van Ushuaia, en vaarden langs de Zeestraat Drake, vernoemd naar de Britse zeevaarder Francis Drake.

Het is niet de eerste keer dat de Turkse vlag op het continent wappert. In 2012 zeilden Osman Atasoy en Sibel Karasu naar het continent en verbleven daar 45 dagen tussen de gletsjers voordat ze terugkeerden naar Turkije om de minister van Transport Binali Yildirim te overtuigen van het belang van een permanente Turkse onderzoeksstation op de zuidpool.

In 2006 was Burcu Özsoy Çiçek de eerste vrouwelijke wetenschapper van Turkse origine die de Turkse vlag liet wapperen op het continent. Ze reisde als onderzoeksassistent mee met een tiendaagse expeditie van de Universiteit van Texas.

Ook marathonrenner Alper Dalkilic liet de Turkse vlag in 2012 wapperen op het continent.