Home Nieuws Turkse vice-premier wijst activist Frederike Geerdink terecht

Turkse vice-premier wijst activist Frederike Geerdink terecht

Activist Frederike Geerdink is dinsdag terechtgewezen door de Turkse vice-premier Mehmet Simsek voor haar Tweet gericht aan hem over censuur in Turkije.

Advertentie

Geerdink, niet bekend om haar kritiek op de PKK, ging in mei embedded bij de terreurbeweging in noord-Irak. Naar eigen zeggen zou ze als embedded “journalist” onderzoek doen naar de PKK voor haar boek. De trip wordt gefinancierd uit het Nederlandse Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten (BJP), dat €400.000,- subsidie per jaar ontvangt van de Nederlandse overheid en waarvoor de Raad voor Cultuur onlangs een positief advies heeft gegeven om de subsidie voort te zetten tot 2020. Geerdink zei in een interview met de NRC dat ze niet vooraf de stukken zal overleggen met de PKK-kopstukken, maar dat ze zich wel strikt aan de veiligheidsvoorschriften van de PKK dient te houden.

Geerdink werd in september 2015 opgepakt in Turkije toen ze meereisde met een groep PKK-sympathisanten die een menselijk schild wilden vormen om PKK-terroristen heen. Ze is in dezelfde maand uitgezet uit Turkije. Volgens Turkije maakte Geerdink propaganda voor een terreurorganisatie. Iets waar ze later voor is vrijgesproken. Geerdink heeft zich in het verleden uitgelaten over de permanente ontwapening van de PKK en zei het teleurstellend te zullen vinden als de PKK de wapens neerlegt.

In haar meest recente interview met terreurkopstuk Cemil Bayik beschrijft Geerdink de vergelijking tussen de PKK en de Turkse staat als een relatie waarin de man (Turkije) en de vrouw (PKK) in een verwaarlozende relatie zitten en suggereert bij Bayik of het niet tijd wordt voor “De Koerdische beweging” [sic. terreurbeweging PKK red.] om de “Onmogelijke droom van het samenleven in vrede op te geven en een onafhankelijke koerdistan op te eisen”.

Op foto’s van haar Twitterprofiel is te zien hoe ze taallessen volgt en brood bakt voor PKK-terroristen.

De Turkse vice-premier Mehmet Simsek, zelf van Koerdische komaf, reageert resoluut op haar suggestieve en eenzijdige Tweets en vraagt Geerdink of ze het zich kan voorstellen dat Nederland websites en media-outlets toestaat die ISIS of andere terreurnetwerken promoten.

Dat haar project vanuit het BJP wordt vergoed lees je in het gearchiveerde artikel HIER. Dat het BJP wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid lees je HIER.

mehmet-simsek3

mehmet-simsek4

mehmet-simsek5

mehmet-simsek6