Home Nieuws Turkse sancties zullen flinke klap zijn voor economie Noord-Irak, terwijl Israël aast...

Turkse sancties zullen flinke klap zijn voor economie Noord-Irak, terwijl Israël aast op fragmentatie van Midden Oosten

Mogelijke sancties tegen de KRG (Koerdische Autonome Regio in Irak) door de Turkse overheid als antwoord op het ongrondwettelijke referendum in het Noorden van Irak zou een schrijnende economische situatie tot gevolg kunnen hebben voor de Koerden in Irak, zegt KRG-premier Nechirvan Barzani tegenover Sabah.

Advertentie

Volgens Barzani zouden Turkse economische sancties een flinke klap zijn voor de KRG-economie, die voor een groot deel in stand wordt gehouden door handel met Turkije. KRG heeft volgens het autonome bestuur in Erbil geen plan klaarliggen voor mogelijke Turkse sancties.

Bij het referendum dat niet is afgestemd met de Iraakse regering en een rechtstreeks gevaar vormt voor de territoriale integriteit van Irak en de veiligheid van Turkije, zou de opkomst volgens Barzani 72% zijn en zou 92% voor een afscheiding zijn van Irak. De KRG heeft echter geen resultaten per regio vrijgegeven, waardoor resultaten uit Turkmeense en Arabische gebieden niet apart kunnen worden nagelezen.

Het sluiten van de Habur grensovergang lijkt tot dusver de meest effectieve sanctie die door de Turkse regering genomen kon worden. Barzani is er echter fel op tegen, omdat er volgens hen geen reden toe is. De grensovergang bij Habur is de levensader voor de KRG-regering, omdat het grootste deel van hun export en import via deze grensovergang verloopt. Israël importeert 75% van haar olie, met een waarde van 1 miljard dollar, uit het noorden van Irak door Turkije. Barzani bevestigt dat Turkije de controle heeft over de oliekraan, maar zegt ook dat KRG een overeenkomst heeft ondertekend met Turkije.

De Turkse minister president Binali Yildirim zei maandag dat Turkije alleen zaken doet met de Iraakse regering, de legitieme macht die de grensovergangen, vliegvelden en de oliehandel controleert.

Een militaire grensoverschrijdende operatie in Irak wordt door Turkije niet uitgesloten. Volgens Cavusoglu zou een militaire operatie zelfs onvermijdelijk zijn als de Turkmenen in Kirkuk gevaar zouden lopen. Troepen van Barzani en PKK-terroristen bezetten en controleren al langere tijd delen van Kirkuk. De afgelopen weken zijn ook de aanvallen op partijkantoren van Turkmenen toegenomen. Turkije vreest dat Turkmenen het slachtoffer zullen worden van een assimilatiepolitiek en etnische zuiveringen. Amnesty publiceerde eerder een rapport dat de Koerden in Irak en Syrië zich schuldig maken aan etnische zuiveringen door Arabieren en Turkmenen te verjagen uit hun woongebieden en hun huizen te vernietigen om daarmee nieuwe ‘facts on the ground’ mee te creëren. De etnische zuiveringen in de regio hebben volgens critici hun uitwerking gehad op de uitslag van het illegale Barzani-referendum.

Het enige land dat het referendum en het Barzani-project steunt is Israël. Israël heeft een bijzonder geopolitiek belang bij het fragmenteren van het Midden Oosten. In 2002 was het oorlogscolporteur Benjamin Netanyahu die voor een Amerikaanse Senaatscommissie pleitte voor het afzetten van Saddam Hussein, omdat het volgens hem “Positieve effecten” zou hebben voor de regio. De gevolgen van de illegale westerse invasie van Irak in 2003 bleken voor de lokale bewoners desastreuze gevolgen te hebben. Uit het tot puin en as gebombardeerde land kwam de terreurbeweging ISIS tevoorschijn, dat geleid werd door kopstukken die uit gevangenschap werden vrijgelaten door de Amerikanen. De strijd tegen ISIS bleek een legitiem excuus om territoriale plannen voor het Midden Oosten waar te maken en andere Amerikaans- en Israëlisch-gezinde terreurbewegingen zoals PKK/YPG te bewapenen.