Home Nieuws Turkse regering krijgt OK voor militaire interventie Irak en Syrië

Turkse regering krijgt OK voor militaire interventie Irak en Syrië

Een uitgebreide motie waarmee de Turkse regering het Turkse leger in Irak en Syrië kan inzetten en de inzet van buitenlandse troepen vanuit Turks grondgebied werd vandaag goedgekeurd in het parlement. Hiermee zijn de noodzakelijke wettelijke kaders voor een potentiële Turkse bijdrage in het bestrijden van IS [ISIS] compleet. Dat meldt Hurriyet Daily News.

De motie, gebaseerd op artikel 92 van de Turkse grondwet, kreeg 298 stemmen voor en 98 tegen.

De Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Nationalistische Beweging Partij (MHP) wetgevers stemden voor de motie, terwijl de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Democratische Volkspartij (HDP) tegen het mandaat stemden.

De motie Irak-Syrië geeft groen licht voor de inzet van Turkse troepen in Irak en Syrië, maar ook voor de aanwezigheid van buitenlandse troepen op Turkse militaire bases en de doorvoer van hen via Turks grondgebied in operaties tegen Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) militanten. Het mandaat dat morgen ingaat zal gelden voor de duur van één jaar. De overheid voegde twee bestaande moties omtrent de kwestie samen tot één motie, omdat de risico’s en dreigingen van de terreurgroep gebruik maakt van beide landen.

Lees verder in de LINK voor het volledige Engelstalige artikel.

Waardeer je deze en andere schrijfsels en zou je hier meer van willen lezen? Jij als lezer hebt invloed op nieuwsgeving, frequentie en bereik van de berichten op DutchTurks.nl. Als je dit initiatief een warm hart toedraagt en er mede voor wilt zorgen dat DutchTurks.nl volkomen autonoom kan opereren en haar activiteiten verder uitbreidt, dan kun je ons steunen middels een kleine donatie. Stort op rekeningnummer NL66 INGB 0006 1823 88 ten name van DutchTurks (Swift/BIC: INGBNL2A).

News Header