Home Nieuws Turkse rechter geeft gepaste straf voor lastigvallen bejaarde man

Turkse rechter geeft gepaste straf voor lastigvallen bejaarde man

Een Turkse rechter heeft vandaag in een flitsvonnis een gepaste straf gegeven aan een man die een bejaarde man lastigviel op straat en de beelden daarvan online gooide. De jongeman deed zich voor als politieagent en dwong de oudere man, die op dat moment naar het ziekenhuis wilde gaan, om naar huis te keren.

Advertentie

In Turkije geldt sinds kort een gedeeltelijke lockdown voor mensen van 65 jaar en ouder en chronisch zieken ongeacht hun leeftijd, omdat zij vatbaarder zijn voor het coronavirus. De jongeman in kwestie, M.T.E., filmde een oudere man terwijl hij hem aansprak over waarom hij buiten was ondanks het straatverbod voor oudere mensen. De man antwoordde op de video dat hij op weg was naar het ziekenhuis en daarom uit huis was vertrokken. M.T.E. zei daarop dat hij een politieagent in burger was en verzocht hem om zo snel mogelijk naar huis te gaan en dat hij hem voor deze ene keer niet zou beboeten.

Het regende kritiek op de jongeman omdat hij de oudere man lastigviel en zich als politieagent voordeed voor een paar likes op Sociale Media. Het incident bereikte ook de minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu. Soylu reageerde dat 65+’ers door thuis te blijven zich niet alleen beschermen tegen het coronavirus, maar ook tegen ziekelijke sociale mediagebruikers die met een telefoon in hun handen rondlopen en hen opnemen.

De jongeman in kwestie is gearresteerd en voorgeleid voor een Turkse rechter, die in een flitsvonnis heeft geoordeeld dat M.T.E. een elektronische enkelband krijgt en 15 dagen huisarrest heeft. Ook moet hij zich twee keer in de week melden bij het dichtstbijzijnde verzorgingstehuis waar hij een taakstraf moet uitvoeren. De oudere man is gevonden en heeft inmiddels contact gehad met de minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu.

Bij een soortgelijk incident in Istanbul, waarbij losgeslagen jongeren een oudere man aanhouden en hem dwingen een masker te dragen en hem besprenkelen met cologne, is ook een aanhouding verricht. Het slachtoffer zou een man zijn die lijdt aan schizofrenie, maar uit angst geen aangifte wilde doen. Nadat beelden van dat incident viraal gingen werd een man met de initialen O.K. aangehouden.