Home Nieuws Turkse rechter beboet man om “ik hou niet van je” tegen zijn...

Turkse rechter beboet man om “ik hou niet van je” tegen zijn vrouw

In een historische uitspraak, heeft de Turkse Hoge Raad van Beroep een man beboet omdat hij “Ik hou niet van je” tegen zijn vrouw heeft gezegd. De rechter karakteriseerde de uitlating van de man als emotionele misbruik.

Advertentie

De Hoge Raad oordeelde dat de man een vergoeding moet betalen voor het onderwerpen van zijn vrouw aan “emotioneel geweld”, dat meldt de Turkse krant Sabah. Het echtpaar zat te midden van een echtscheidingsprocedure, waarbij beide partijen schadeclaims van elkaar eisen voor geuite beledigingen.

De vrouw claimde dat haar echtgenoot vaak het huis verliet en zich niet bekommerde om haar welzijn. Ze beweerde dat ze “emotioneel vernield” was nadat haar partner haar vertelde “Je hebt geen recht van spreken, ik hou niet van je”.

De man beschuldigde ondertussen de vrouw van het “voortdurend vloeken” naar hem. Eerder al verwierp een lokale rechtbank in de provincie Sanliurfa de zaak, door te stellen dat beide partijen evenveel in gebreke zijn gebleven.

De vrouw ging vervolgens naar het Hof van Cassatie, die oordeelde dat het wangedrag van de man zwaarder weegt dan van de vrouw en oordeelde dat hij haar een vergoeding moet betalen.

De beslissing van de rechtbank is onderdeel van een poging tot hardhandig optreden tegen huiselijk geweld in Turkije. 42 procent van alle vrouwen in Turkije hebben te maken met misbruik in handen van partners of mannelijke familieleden, volgens een onderzoek uit 2009 over huiselijk geweld tegen vrouwen in Turkije.

De oorzaak voor 20 procent van alle echtscheidingen in Turkije is huiselijk geweld tegen vrouwen.

Video behorende bij artikelfoto: