Home Nieuws Turkse president Erdogan wil 3 miljoen Syrische vluchtelingen in Syrië huisvesten

Turkse president Erdogan wil 3 miljoen Syrische vluchtelingen in Syrië huisvesten

Het door het Turkse leger gesteunde Vrije Syrische Leger (FSA) is begonnen met een aanval op het plaatsje Dabiq in het noorden van Syrië, dat bezet wordt door de terreurbeweging DAESH (ISIS). Turkije wil in het noorden van Syrië een safe zone van 5.000 km2 opzetten waar de miljoenen Syrische vluchtelingen in Turkije zich veilig kunnen vestigen.

De Turkse president Erdogan sprak zaterdag op een openingsceremonie in de Zwarte Zee stad Rize en zei dat Turkije voortgang boekt in het kader van Operatie Eufraat Schild en dat het plaatsje Dabiq spoedig bevrijd zal worden van DAESH. Turkije wil een safe zone van 5.000 vierkante kilometer in Syrië opzetten waar de drie miljoen vluchtelingen die momenteel in Turkije leven, zich veilig kunnen vestigen.

Advertentie

Het plaatsje Dabiq draagt een speciale betekenis voor DAESH. Zij geloven dat het plaatsje heilig is en dat er in de stad een eindtijd-strijd gevoerd zal worden met de “ongelovigen“. De Turkse krant Sabah schrijft dat er zich ongeveer 1.200 ISIS-strijder ophouden in het plaatsje.

DAESH,PKK,PYD/YPG

Turkije heeft Operatie Eufraat Schild samen met het Vrije Syrische Leger gelanceerd op 24 augustus om haar zuidelijke grens schoon te vegen van DAESH-terroristen en noordelijke Syrische steden te bevrijden van terreurgroepen, terwijl het wil voorkomen dat de PKK of haar Syrische tak PYD/YPG DAESH gaat vervangen in deze gebieden. In minder dan een dag werd de stad Jarablus bevrijd op ISIS. En in minder dan drie weken tijd heeft de FSA met steun van de Turkse Strijdkrachten 1.200 km2 gebied bevrijd.

President Erdogan benadrukte zaterdag in zijn toespraak dat Turkije geen oogje heeft op andermans grondgebied in Syrië of Irak en dat het wil voorkomen dat DAESH of andere terreurgroepen het voor het zeggen krijgen in grensgebieden met Turkije.

“Wij hebben geen oogje op andermans grondgebied”

President Erdogan haalde ook hard uit naar de Iraakse premier Al-Abadi, die eiste dat Turkije haar troepen terug zou trekken uit Irak. Erdogan zegt dat Al-Abadi Turkije zelf vroeg om Irak te helpen in de strijd tegen ISIS en dat de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken zelf de trainingskampen in Bashiqa bezocht, waar Turkse elite-eenheden duizenden Iraakse soldaten opleiden en klaarstomen voor het gevecht tegen ISIS, en Turkije bedankte voor haar steun in de strijd tegen terroristen. “Wat is er veranderd sindsdien, heeft een hogere macht opdracht gegeven aan al-Abadi om zijn opstelling naar ons nu te veranderen? Wij hebben geen oogje op iemands grondgebied, maar zullen Mosul niet in handen van DAESH of andere terreurgroepen laten vallen”, aldus de Turkse president Erdogan.