Home Nieuws Turkse president Erdogan: “We zullen onze eigen vliegdekschepen bouwen”

Turkse president Erdogan: “We zullen onze eigen vliegdekschepen bouwen”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan herhaalde maandag het voornemen van de Turkse regering om zelfvoorzienend te worden voor Defensie. Erdogan sprak tijdens een ceremonie waarbij een Turks marineschip te water werd gelaten.

Advertentie

“We zullen onze eigen vliegdekschepen bouwen,” zei hij tijdens de ceremonie van de Kinaliada Corvette in de scheepswerf van Istanbul.

Kinaliada Corvette is geproduceerd als onderdeel van het Turkse MILGEM-project.

Erdogan zei tijdens zijn toespraak ook dat alle pogingen om de militaire initiatieven van Turkije te blokkeren niet zullen worden getolereerd.

Als een land dat tot doel heeft om in 2023 onafhankelijk te worden op het gebied van defensie, moeten we sneller vooruitgaan. We zijn trots op onze capaciteiten om marine schepen te bouwen, in het bijzonder de bouw van onderzeeboten,” zei hij, daaraan toevoegend dat Turkije tot de 10 landen ter wereld behoort die in staat zijn om haar eigen marineschepen te ontwerpen en bouwen.

Eerder lanceerde Turkije het Amfibisch Tank Landingsschip TCG Bayraktar bestaande uit twee identieke schepen die samen 40 tanks aan land kunnen zetten en beschikken over in totaal 8 landingsvaartuigen om 360 mariniers te kunnen vervoeren naar land.

Een ander groot project dat eraan zit te komen voor de Turkse marine, en waaraan de Turkse president in zijn toespraak refereerde, is het LPD (Landing Platform Dock) klasse schip dat in 2021 wordt geleverd aan Turkije en dienst zal doen als een licht vliegdekschip vergelijkbaar met de Spaanse Juan Carlos I. De LPD, evenals de Bayraktar en Sancaktar, is onderdeel van het Turkse nationaal maritiem project (MİLGEM), waarmee Turkije de eigen defensie-industrie wil verbeteren. Het LPD-schip zal 27.436 ton wegen, 231 meter lang zijn en 1.200 mariniers kunnen vervoeren, alsmede tanks, helikopters, drones en gevechtsvliegtuigen aan boord hebben die verticaal kunnen landen en opstijgen. Het schip zal worden gebouwd met een “ski-schans” helling, en zal worden gebruikt voor het in gebruik nemen van 15 F-35 gevechtsvliegtuigen, waarvan Turkije er in totaal 100 wil aanschaffen. Ook is er een volledig uitgerust ziekenhuis aan boord.

AA/DutchTurks