Home Nieuws Turkse president Erdogan legt eerste steen van nieuwe kerk in Istanbul

Turkse president Erdogan legt eerste steen van nieuwe kerk in Istanbul

De Turkse president Erdogan heeft afgelopen zaterdag de eerste steen gelegd van een nieuwe kerk die gebouwd wordt in Istanbul voor de christelijke gemeenschap. Verwacht wordt dat de bouw van de kerk binnen twee jaar afgerond zal zijn.

Advertentie

De bouw van de Mor Ephrem (Sint Efraim) kerk voor de Syrisch Orthodoxe gemeenschap komt na de restauratie van de Grote Synagoge van Edirne en de IJzeren kerk in Istanbul. Erdogan noemt de bouw van de kerk een nieuwe rijkdom voor de stad Istanbul.

Erdogan benadrukte dat Turkije altijd haar deuren heeft geopend voor onderdrukte volkeren, van Spanje tot aan Noord-Afrika. “Turkije huisvest bijna vier miljoen Arabieren, Koerden, Turkmenen; moslims, Assyriërs, Yezidi’s en andere groepen uit Syrië en Irak en dat er in de harten en hoofden van de Turkse bevolking geen plaats is voor discriminatie.

Zoals alle andere zaken, is het tegemoet treden van de religieuze behoeften van de Assyrische gemeenschap, de historische kinderen van onze geografie, de taak van de Republiek Turkije. We zijn een natie die bijna duizend jaar deze regio bestuurt en Istanbul 566 jaar. Gedurende deze lange historie, is onze regio altijd het hart geweest van religieuze, etnische en culturele diversiteit, en nog belangrijker, het geweten van de mensheid,” aldus Erdogan.

De bouw van de kerk is uniek, omdat het de eerste kerk in de geschiedenis van de Turkse republiek is, die wordt opgebouwd vanaf de eerste steen. De kerk wordt gebouwd op een kavel van de gemeente in Bakirkoy, waar veel Syrisch Orthodoxen christenen wonen.

Christelijk parlementslid voor de AK-Partij Markar Esayan bedankt Erdogan voor het mogelijk maken van de bouw van de nieuwe kerk.

In 2018 heropende de Turkse president de historische IJzeren kerk in Istanbul. Tweee jaar daarvoor werd de beroemde Grote Synagoge van Edirne geopend voor de joodse gemeenschap in Turkije na een restauratie die werd gefinancierd door de Turkse overheid. De synagoge werd oorspronkelijk gebouwd voor de Sefardische joden die in de 15e eeuw hun toevlucht zochten in Turkije nadat ze verbannen werden uit Europa. De Grote synagoge is Europa’s grootste synagoge en de derde grote synagoge ter wereld. De Grote Synagoge, ooit de grootste tempel van de Balkan, werd geopend op bevel van de sultan in 1909 om zo’n 20.000 Joden te dienen. Duizenden Joden verlieten Edirne in de buurt van de Griekse en Bulgaarse grens op de vlucht voor antisemitische Europeanen.