Home Nieuws Turkse president Erdogan brengt condoleances over aan Armeense gemeenschap

Turkse president Erdogan brengt condoleances over aan Armeense gemeenschap

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag een verklaring naar buiten gebracht met betrekking tot de gebeurtenissen in 1915, waarin hij zijn condoleances overbrengt aan de kleinkinderen van Ottomaanse Armenen, die zijn overleden tijdens gewelddadigheden tussen verschillende bevolkingsgroepen in Anatolië tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Advertentie

Erdogan’s boodschap werd zoals ook in voorgaande jaren overgebracht aan het Armeense patriarchaat in Istanbul. Turkije verwerpt beschuldigingen van volkerenmoord, maar erkent dat er aan beide kanten slachtoffers zijn gevallen tijdens de gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog.

Volgens de Turkse president delen Turken en Armeniërs een gemeenschappelijke cultuur en geschiedenis als twee oude naties van deze regio.

Ook dit jaar, herinner ik met respect de Ottomaanse Armenen die hun levens hebben verloren onder de zware omstandigheden van de Eerste Wereldoorlog en betuig ik mijn oprechte medeleven aan de nabestaanden.

Tijdens de laatste periode van het Ottomaanse Rijk vonden massale humanitaire crises plaats binnen haar grenzen en in naburige regio’s, zoals ook het geval was tijdens het uiteenvallen van andere imperiums. Ik wens Allah’s genade voor de Ottomaanse burgers die zijn overleden door epidemieën, migratie en door geweld door bendes en gewapende groeperingen als gevolg van verzwakt staatsgezag.

De Armeense gemeenschap heeft een grote bijdrage geleverd aan ons land door gewaardeerde burgers naar voren te schuiven, zowel in het Ottomaanse Rijk, als in de loop van de geschiedenis van de (Turkse) Republiek die zijn honderdjarige bestaan nadert.

Onze Armeense burgers zijn gelijkwaardige en vrije burgers, vervullen belangrijke rollen in iedere tak van het sociale, politieke en commerciele domein van ons land, zoals zij ook in het verleden deden. Het is onze gezamenlijke doelstelling voor deze twee volkeren, die vreugde en verdriet hebben gedeeld in de geschiedenis, om de wonden uit het verleden te helen en de banden verder te versterken.

We zullen blijven staan voor het verlichten van jullie lijden en voor een oplossing van jullie problemen.

Volgens Turkije vonden veel Armenen de dood in Oost-Anatolië in 1915 nadat sommigen de kant kozen van de binnenvallende Russen en rebelleerden tegen Ottomaanse soldaten en burgers. Een gedwongen relocatie van Armenen binnen Ottomaanse landsgrenzen resulteerde in de tragische gebeurtenissen die door Turkije worden aangeduid als de Armeense kwestie. De moordpartijen tijdens de desintegratie van het Ottomaanse Rijk worden gezien als een bijkomstigheid van de Eerste Wereldoorlog waarbij chaos ervoor zorgde dat langstaande rivaliteiten tussen Koerdische, Assyrische, Armeense, Arabische, Turkse en andere bevolkingsgroepen bloederig werden uitgevochten. Als minderheden dolven vooral Armeniërs en Assyriërs hierbij het onderspit. Een voorbeeld daarvan is de totale vernietiging van de Koerdische Mazrik-stam door Armeense milities.