Home Nieuws Turkse partijen: “VS moet terugkomen op deze ernstige fout”

Turkse partijen: “VS moet terugkomen op deze ernstige fout”

Alle Turkse partijen in het parlement staan als één blok tegenover de Amerikaanse sancties tegen het Turkse ministerie van de Defensie-industrie. In een gezamenlijke verklaring in de Algemene Vergadering van het Turks parlement hebben CHP, AK-Partij, MHP en IYI Partij de VS uitgenodigd om zo snel mogelijk op deze ernstige fout terug te komen.

Turkije eensgezind
De partijen verklaren dat Turkije geen stap terug zal zetten in het waarborgen van de nationale veiligheid. Turkije is geen land dat onder dreigementen en sancties een stap terug zal zetten, aldus de verklaring [FOTO]. Volgens de Turkse president Erdogan zijn deze sancties erop gericht om de Turkse defensie-industrie de pas af te snijden en weer afhankelijk te maken van het buitenland. Erdogan hekelt het feit dat de VS in geen enkele defensiebehoefte Turkije op het gebied van luchtafweer tegemoet is gekomen, maar wanneer Turkije alternatieve systemen aanschaft sancties als een wapen gebruikt. Turkije heeft jarenlang Patriots proberen te kopen van de Amerikanen, maar dit werd steeds geweigerd.

Advertentie

Leider van de Nationalistische Volkspartij MHP, Devlet Bahçeli, noemt het gedrag van de VS respectloos en onbeleefd. “Turkije hoeft niet aan deze of gene te vragen van wie het wapens koopt. De VS is geen autorisatie- en goedkeuringsinstantie,” aldus Bahçeli.

CAATSA

De VS stelde deze week CAATSA-sancties in tegen Turkije omdat het S-400 luchtafweersystemen heeft aangekocht van Rusland en deze heeft geactiveerd. Het is voor het eerst dat de VS CAATSA-sancties instelt en wel tegen NAVO-bondgenoot Turkije. Turkije werd eerder al uit het F35 programma geschrapt. Reden daarvoor zou het aankopen van Russische luchtafweersystemen zijn. De verkoop van F-35 gevechtsvliegtuigen, mede ontwikkeld door Turkije, aan de dictatuur VAE (Verenigde Arabische Emiraten) is geen enkel probleem voor de VS, terwijl de Emiraten ook Russisch luchtafweergeschut in haar inventaris heeft. Dat laatste zou vooral een beloning zijn voor het normaliseren van betrekkingen met Israël.

Commentatoren denken dat het de Evangelistische radicaal en interventionist Mike Pompeo was, die in zijn laatste dagen op zijn positie als minister van Buitenlandse Zaken Trump overhaalde om de CAATSA-sancties te tekenen.