Home Nieuws Turkse partijen AKP, CHP en MHP eensgezind achter Palestina na eenzijdig Jeruzalem-besluit...

Turkse partijen AKP, CHP en MHP eensgezind achter Palestina na eenzijdig Jeruzalem-besluit VS door Trump

Partijen in het Turks parlement hebben woensdag de internationale gemeenschap opgeroepen om Jeruzalem als hoofdstad van Palestina te erkennen na de OIC-top in Istanbul. De oproep werd gedaan door de regerende AK-Partij, de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Nationalistische Beweging Partij (MHP).

Advertentie

We roepen de OIC en alle andere landen op om Oost-Jeruzalem als hoofdstad van onafhankelijk Palestina, dat nu nog bezet wordt, te erkennen aan de hand van de grenzen die in 1967 zijn bepaald,” aldus de politieke partijen in een gezamenlijke verklaring.

Turkse partijen verklaarden zich op 6 december al tegen de eenzijdige erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van de bezettingsmacht Israël.

De AK-Partij, CHP en MHP houden de overweldigende meerderheid van zetels in het Turks parlement. Vorige week kondigde Trump, tegen internationale wetgeving in, zijn beslissing aan om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem mogelijk te maken. Turkije, de EU en de VN veroordeelden toen al de stap van Trump.

Woensdag schaarden ook de partijen zich achter de OIC verklaring dat door 57 moslimlanden is uitgebracht. De OIC is één van de grootste intergouvernementele instituten ter wereld, met 57 lidstaten verdeeld over vier continenten en werd in 1969 opgericht in Marokko na een aanslag van een christenfundamentalist op de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem.

Het beleid van Trump houdt direct verband met de 20 miljoen dollar die de joodse casinomagnaat Sheldon Adelson heeft gestoken in zijn campagne. Adelson vroeg Trump in ruil voor de steun aan zijn campagne om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Sabah / DutchTurks