Home Nieuws Turkse oppositieleider Kilicdaroglu vraagt EU om verwijdering stand terreurbeweging PKK

Turkse oppositieleider Kilicdaroglu vraagt EU om verwijdering stand terreurbeweging PKK

Mehmet Solmaz / Twitter @MhmtSlmz

De Turkse oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de Republikeinse Volkspartij CHP heeft de Secretaris Generaal van de Raad van Europa gevraagd om verwijdering van de terreurtent voor het gebouw van de RvE in Straatsburg.

Advertentie

Kilicdaroglu is in Straatsburg als genodigde van de Raad van Europa en sprak na het Wereld Democratie Forum met de secretaris generaal van de RvE Thorbjorn Jagland. Kilicdaroglu vroeg Jagland om verwijdering van een tent voor het gebouw dat daar is opgezet door de terreurbeweging PKK. Jagland gaf te kennen dat de terreurtent hem stoort, maar noemde het een zaak van de gemeente Straatsburg.

Officieel wordt de terreurgroep PKK door de EU gezien als een terreurbeweging, maar wordt het met de heersende anti-Turkije sentimenten gedoogd door afzonderlijke Europese landen.

Kilicdaroglu zei verder dat hij Straatsburg en de Raad van Europa als zijn eigen huis ziet, omdat Turkije één van de mede-oprichters van de raad is.

De PKK is verantwoordelijk voor 40.000 doden sinds haar opkomst en bekostigt haar operaties voornamelijk uit inkomsten verkregen door drugs- en mensenhandel, afpersing en andere illegale activiteiten. Europese landen zoals België, Duitsland en Nederland gedogen voor een deel de activiteiten van de terreurbeweging PKK die recentelijk nog doodsbedreigingen heeft geuit in de richting van Europese Turken. Met name Nederlandse en Belgische media schotelen nieuwsconsumenten een foutief en rooskleurig beeld voor van de terreurgroep PKK.

Onlangs verklaarde het “Apo Jeugdinitiatief Europa” via het aan de terreurgroep PKK gelieerde persbureau ANF dat in Amsterdam is gevestigd ook terreuraanslagen te zullen plegen in Europese landen. Volgens het “Apo Jeugdinitiatief Europa”, een verwijzing naar terreurkopstuk Abdullah Ocalan, die kortweg Apo wordt genoemd door zijn aanhangers, zullen alle steden van Europa doelwitten zijn.

LEES OOK:

Veelgestelde vragen over de PKK: F.A.Q. de Terreurorganisatie PKK