Home Nieuws Turkse operatie tegen PKK in Afrin is niet gericht tegen Koerden zoals...

Turkse operatie tegen PKK in Afrin is niet gericht tegen Koerden zoals westerse politici en journalisten doen voorkomen

De Turkse militaire operatie tegen de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, de YPG, is niet gericht tegen Koerden, zoals een deel van de westerse journalisten en politici willen doen voorkomen. De operatie is gericht tegen het PYD-YPG bolwerk in Afrin aan de Turkse grens.

Advertentie

Gebieden waar de Syrische tak van de PKK de scepter zwaait, worden doorgaans gebruikt door de terreurbeweging PKK als een springplank voor aanslagen in Turkije. Iets waar Nederlandstalige media geen aandacht op vestigen.

Zo was het Abdulbaki Somer die in februari 2016 de grens bij Ayn-Al Arab (Kobane) overstak om een zelfmoordaanslag te plegen in Ankara waarbij 29 mensen om het leven kwamen en 61 mensen gewond raakten.

Seher Cagla Demir was de tweede PKK-terrorist die is getraind door de YPG in Syrië en de grens met Turkije overstak om in maart 2016 een zelfmoordaanslag te plegen in Ankara. Daarbij kwamen 38 mensen om het leven en raakten 125 mensen gewond.

Turkije bekritiseert de Verenigde Staten al langere tijd dat het roekeloos wapens levert aan de terreurbeweging PKK en wapens aan de Turkse grens ophoopt onder het mom van de strijd tegen ISIS. De realiteit is dat de wapens die aan de PKK zijn geleverd, zo’n 5.000 vrachtwagens en 2 cargovliegtuigen vol, opduiken in Turkije waar de terreurgroep PKK ze gebruikt tegen Turkse veiligheidsdiensten en burgers. Westerse landen hebben de PKK ook voorzien van luchtafweergeschut in de strijd tegen ISIS, terwijl ISIS geen luchtmacht heeft.

Na jarenlang vruchteloze gesprekken te hebben gevoerd heeft Turkije uiteindelijk besloten om met Operatie Eufraat Schild het terreurcorridor dat de Amerikanen planden aan de grens met Turkije open te breken en met Operatie Olijftak besloten om ook de PKK uit Afrin aan de grens te verdrijven. Voor de operatie heeft de nationale veiligheidsraad het groene licht gegeven. Ook de Turkse oppositiepartijen MHP en CHP staan achter de militaire operatie tegen de PKK.

De Turkse president Erdogan heeft maandag herhaald dat Operatie Olijftak niets te maken heeft met Koerden of de aanwezigheid van Koerden, maar dat de operatie is bedoeld om de terreurbeweging PKK uit het corridor ten noorden van Syrië te verdrijven. Turkije heeft ook benadrukt dat het geen oog heeft voor Syrisch grondgebieden, maar geen zwaarbewapende terreurbeweging aan haar grens duldt.

De SDF, een naam die door de Amerikanen is bedacht, komt voort uit de YPG, de Syrische tak van de PKK, die in gebieden die ze bezetten een totalitair regime vestigen, waar indoctrinatie van de PKK-ideologie en het ronselen van (kind)soldaten verplicht stelt. Koerdische oppositiegroepen in die gebieden worden met grof geweld onderdrukt.