Home Nieuws Turkse noodhulp onderweg naar Nepal na aardbeving

Turkse noodhulp onderweg naar Nepal na aardbeving

Internationale hulporganisaties, waaronder het Turkse AFAD haasten zich om hulp te bieden na de enorme aardbeving in Nepal zaterdag. De aardbeving heeft naar schatting aan meer dan 1.900 mensen het leven gekost.

Advertentie

AFAD heeft zaterdag een reddingsteam bestaande uit 25 personen en een medisch team bestaande uit 10 personen naar Nepal gestuurd. Een team bestaande uit 45 personen van het “Search and Rescueteam” zal naar verwachting vandaag vertrekken, samen met andere humanitaire hulp.

Ook de Turkse Rode Halve Maan heeft aangekondigd dat zij hulp zal sturen, bestaande uit 1.000 dekens en 300 voedselpakketten.

Franse hulpteams van Actie Tegen Honger (Action Against Hunger – ACF) zijn ook onderweg naar de getroffen gebieden om een inschatting van de schade en de hulpbehoefte te maken.

De Nepalezen verzamelen zich met duizenden op open plaatsen. Men is bang voor de gevolgen van naschokken.

De Verenigde Staten sturen een hulpteam en een initiële $1 miljoen om te voorzien in de onmiddellijke behoeften. Ook humanitaire experts van de EU zijn onderweg naar Nepal.

“De volle omvang van slachtoffers en de schade is nog onbekend, maar rapporten geven aan dat ze waarschijnlijk hoog zullen zijn, zowel in termen van verlies van mensenlevens, verwondingen en schade aan cultureel erfgoed,” aldus een verklaring van de EU.

Groot Brittannië, Duitsland, Spanje en Noorwegen zegden ook afzonderlijk hun hulp toe. Noorwegen verklaarde €3,5 miljoen beschikbaar te stellen voor humanitaire hulp.

Ook Nederland stuurt hulp naar het getroffen gebied om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving. Het team bestaat uit 62 Nederlanders en acht honden en maakt deel uit van een bredere EU-reddingsoperatie.

Beelden van het moment van de aardbeving vastgelegd door een beveiligingscamera: