Home Economie Turks-Nederlandse ondernemer verovert markt met Halal Fried Chicken

Turks-Nederlandse ondernemer verovert markt met Halal Fried Chicken

De Turkse ondernemer Erkan Duran, mede-eigenaar van Halal Fried Chicken, een islamitisch alternatief op de welbekende KFC, verovert met zijn concept de Nederlandse markt.

Advertentie

De eerste vestiging werd in december 2014 geopend en de tweede volgde al snel. Over enkele weken opent een derde vestiging in Amsterdam, in maart de eerste Rotterdamse vestiging en in de loop van volgend jaar één in Utrecht.

“Samen met compagnons Ali Kaynak en Zeki Dilek, alle drie Amsterdammers met Turkse roots, zag hij een gat in de fastfoodmarkt: halal vlees, dat verkoopt KFC of McDonalds tenslotte niet. De populaire menu’s van deze ketens staken ze in een halal jasje, er werd gebroed op de naam en op 28 december 2014 openden de deuren van de allereerste HFC. „Dagenlang stonden er enorme rijen voor de deur”, herinnert de ondernemer, die tot een paar jaar geleden nog in de taxi’s zat, nog goed. „Iedereen wilde het proeven,” schrijft de Metro in een reportage over het succesvolle bedrijf.

Het bedrijf kampte in het begin met geruchten over de halalwaardigheid van hun producten, mede ontstaan door een verschil van inzicht tussen Stichting Halal Bewust/Politie en Stichting Halal Correct. Het kwam zelfs tot een rechtszaak waarin Stichting Halal Correct, die de halal vergunning verstrekte voor de kipproducten die verkocht worden door HFC, in het gelijk werd gesteld.