Home Nieuws Turkse Nederlander Huseyin Sen onderscheiden door premier Davutoğlu

Turkse Nederlander Huseyin Sen onderscheiden door premier Davutoğlu

De Turks Nederlandse promovendus Huseyin Sen is woensdagavond onderscheiden door de Turkse premier Davutoğlu voor zijn cruciale rol in het terugvinden van gestolen, dertiende eeuwse islamitische manuscripten. De documenten waren vijftien jaar geleden uit een Turkse bibliotheek ontvreemd en Sen herontdekte ze bij de Universiteit van Pennsylvania.

Advertentie

Davutoğlu was in Nederland voor een officieel staatsbezoek en ontmoette nadien prominente Turkse Nederlanders in Den Haag. Bij die bijeenkomst werd een onderscheiding uitgereikt aan historicus Huseyin Sen, die promoveert aan de Universiteit Utrecht op de geschiedenis van middeleeuwse Arabische wiskunde en astronomie, voor het terugvinden van gestolen manuscripten.

De diefstal werd in 2000 opgemerkt. Sen, die bezig was met een privé-onderzoek naar vogelhuisjes aan moskeeën, een islamitische traditie, kwam bij het googelen informatie over de gestolen manuscripten tegen en vond de gestolen manuscripten bij zijn zoektocht aan de hand van informatie van het Turkse ministerie van Cultuur, in de collectie van de Amerikaanse miljonair Lawrence Schoenberg die het aan heeft geboden aan de Universiteit van Pennsylvania.

Sen werd reeds onderscheiden met een beeldje voor zijn ontdekking, en kreeg woensdag ten overstaan van Turkse Nederlanders, ook nog een plakkaat uitgereikt van de Turkse premier. Voor Sen kwam de onderscheiding als een verrassing, daar hij pas op het allerlaatste moment te horen heeft gekregen, een plakkaat te zullen krijgen van minister president Ahmet Davutoğlu.