Home Nieuws Turkse natie roept Egypte op tot stopzetting geplande executies

Turkse natie roept Egypte op tot stopzetting geplande executies

Turks Parlement
Stop de executies
Het Turkse Parlement heeft in een gezamenlijke verklaring de Egyptische regering opgeroepen om de executie van 529 aanhangers van de afgezette President Mohamed Morsi niet door te laten gaan. De verklaring is voorgelezen door de vice voorzitter van het Turkse Parlement Meral Akşener tijdens een algemene vergadering op 9 april. De gezamenlijke verklaring is ondertekend door de AKP, CHP, MHP en de BDP.

Advertentie

Wij vertrouwen op het Egyptische volk
In de verklaring werd steun uitgesproken aan de oproep van het Egyptische volk voor meer democratie, mensenrechten, grondrechten, rechtspraak, gelijkheid, kansen en welvaart. “We weten dat het Egyptische volk het recht, de mogelijkheden en de wil om haar toekomst op de meest gezonde wijze op te bouwen, zonder bemoeienis van buitenaf kunnen volbrengen en we vertrouwen op hen”, aldus de gezamenlijke verklaring.

Donkere schaduw over de toekomst
In de verklaring word gewaarschuwd dat het uitvoeren van deze doodstraffen een donkere schaduw zal werpen over de Egyptische strijd voor democratie en hoop en dromen op een betere toekomst. Het zou ‘een zwarte vlek’ in de geschiedenis van Egypte zijn. De spreker benadrukte dat deze verklaring de gezamenlijke verklaring van de gehele Turkse natie behelst.  De relaties tussen Cairo en Ankara zijn verslechterd sinds vorig jaar Juli, toen de democratisch gekozen Mohamed Morsi werd afgezet door een militaire coup.