Home Nieuws VS reageert op uitlating Turkse minister “VS achter couppoging Turkije”

VS reageert op uitlating Turkse minister “VS achter couppoging Turkije”

Ned Price Soylu

De VS heeft een verklaring naar buiten gebracht waarin het reageert op uitspraken van de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu die stelde dat FETÖ de couppoging in Turkije heeft gepleegd met hulp van de VS. Volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zit de VS niet achter de couppoging in Turkije in 2016 waarbij meer dan 250 mensen om het leven kwamen.

Advertentie

Soylu zei onlangs dat de militante volgelingen van sekteleider Fetullah Gülen niet alleen hebben gehandeld bij de couppoging in 2016, maar dat ze dat samen met de VS hebben gedaan. Turkije houdt FETÖ (Acroniem voor Fethullahistische terreurorganisatie, red.) verantwoordelijk voor de couppoging.

Om duidelijk te zijn: de VS heeft geen betrokkenheid gehad in de 2016 couppoging in Turkije en veroordeelde het onmiddellijk. Alle beweringen die het tegendeel stellen, zijn onjuist en inconsistent met de status van Turkije als NAVO-bondgenoot en strategisch partner van de Verenigde Staten,” aldus Price. De VS hebben de couppoging echter niet meteen veroordeeld zoals Price stelt, maar ruim drie uur later, toen duidelijk begon te worden dat de coup afgeslagen zou worden.

De VS verleent tot op de dag van vandaag een toevluchtsoord voor sekteleider Fetullah Gülen die verantwoordelijk wordt gehouden voor de bloedige couppoging waarbij meer dan 250 mensen omkwamen.