Home Nieuws Turkse mega-demonstratie tegen genocidemonument

Turkse mega-demonstratie tegen genocidemonument

20140601_133112
Foto: dutchturks.nl

7.000 tot 8.000 Turken uit heel Nederland hebben vandaag gedemonstreerd tegen het, volgens hen, provocerende genocidemonument dat eind april geplaatst is bij de Armeense kerk in Almelo. Volgens de kerk is het monument de grootste in Europa.

Advertentie

‘Armenen bezig met smaad- en laster’
De Turken willen dat er een onafhankelijke internationale onderzoekscommissie wordt samengesteld om de gebeurtenissen tussen 1890 en 1920 te onderzoeken en dat het monument als zodanig weggehaald of gewijzigd wordt. Ook wordt er gezegd, “dat niet zij de Armeense kwestie naar Nederland hebben gehaald, maar de Armenen dat hebben gedaan door de jarenlange smaad- en lastercampagne die ze tegen Turken voeren”.

Bijna 1 miljoen moslimslachtoffers
Eén van de sprekers refereerde aan “de moordpartijen, de etnische zuiveringen van Ottomaanse moslims door Armeense soldaten en milities tussen 1890 en 1920, waarbij naar schatting 900.000 moslims werden afgeslacht”. De spreker vervolgde “er worden nog steeds massagraven gevonden in Turkije en Azerbeidzjaan en wij zijn degenen die een genocide zouden hebben gepleegd? Het is niet aan politici om geschiedenis te schrijven, maar aan historici en academici. Wij zullen niet zwichten voor de jarenlange smaad- en lastercampagne. Deze meeting luidt slechts het begin in van de strijd die gevoerd gaat worden om de waarheid boven tafel te krijgen”.

Turken willen wel, Armenen weigeren
De Turkse regering dringt al langer aan bij Armenië en de internationale gemeenschap om een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen tussen 1890 en 1920 in te stellen. Dit wordt door de Armeniërs stelselmatig geweigerd. Ook weigert men de eigen archieven te openen voor Turkse historici die onderzoek willen doen naar Armeense documenten.

115 bussen vol
Bij het protest waren tientallen politie-agenten aanwezig en bijna 100 ME’ers waren onzichtbaar aanwezig. Daarnaast zijn er 6 bewapende agenten in burger ingezet die in tweetallen het terrein overzagen. De demonstratie begon om 12:00 uur en ging rond 15:00 uur uiteen, in een lange stoet mensen, op weg naar de 115 bussen waarmee ze uit heel Nederland en zelfs België waren afgereisd.

Vorig artikelAnkara uit zijn bezorgdheid over Racisme in Europa
Volgend artikelEU veroordeelt nederzettingen Israël, tekent toch wetenschappelijke samenwerking €77 miljard