Home Nieuws Turkse marine heeft wind vol in de zeilen met Amfibische Tank Landingsschip...

Turkse marine heeft wind vol in de zeilen met Amfibische Tank Landingsschip TCG Bayraktar

Het amfibisch landingsschip TCG Bayraktar is vandaag met een officiële ceremonie overhandigd aan de Turkse marine. TC Bayraktar is gebouw door de ADIK scheepswerf in Tuzla. Het gevechtssysteem is ontworpen door ASELSAN en HAVELSAN.

Advertentie

De Turkse Minister van Defensie Fikri Isik, die bij de ceremonie aanwezig was, zei dat Turkije op dit moment tot één van de tien landen ter wereld behoort die zelf haar marineschepen kan ontwerpen, bouwen en gevechtsklaar kan maken. “In dit opzicht heeft Turkije haar 2023 doelstellingen bereikt,” zei hij. Het schip TCG Bayraktar is voor 70% ontworpen en gebouwd met eigen middelen en technologieën.

TCG Bayraktar’s belangrijkste taak is het uitvoeren van amfibische operaties en het zorgen van vuurondersteuning. Bayraktar is een amfibisch schip dat onder de Class Landing Ship Tanks valt en bestaat uit twee identieke amfibische schepen die samen 40 tanks aan land kunnen zetten en beschikken over in totaal 8 landingsvaartuigen die samen 360 mariniers kunnen vervoeren.

Het schip TCG Bayraktar is gemaakt van staal en in personele bescherming voorbereid tegen nucleaire, biologische en chemische aanvallen. Op de TCG Bayraktar is ook een helikopter aanwezig die operaties op afstand kan uitvoeren. Ook kan het schip en het personeel worden ingezet om humanitaire hulp te bieden. Een tweede schip in dezelfde klasse, de TCG Sancaktar, wordt in oktober 2017 afgeleverd aan de Turkse marine. TCG Bayraktar, wat vaandeldrager betekent in het Turks, zal naar verwachting een van de belangrijkste onderdelen van de Turkse marine worden, samen met haar zusterschip TCG Sancaktar (boegbeeld) die in gebruik wordt genomen in 2017.

De Turkse minister van Defensie zei ook dat Turkije het inkopen van projecten uit het buitenland nu grotendeels in eigen handen neemt en Turkije tot nu toe op militaire en publieke scheepswerven tot 40 militaire vaartuigen heeft afgeleverd en nog eens aanbestedingen heeft voor 20 andere projecten. “Daarnaast zijn we ook bezig om vooral eigen software en andere elektronische- en wapensystemen te ontwikkelen“, aldus Isik. Turkije wil niet meer afhankelijk zijn van de buitenlandse defensie-industrie, waarvan leveranties meer dan eens onderhevig zijn aan politieke tijdgeest, en is vooral bezig met het zelfredzaam zijn op het gebied van defensie.

Een ander groot project dat eraan zit te komen voor de Turkse marine is het LPD (Landing Platform Dock) klasse schip dat in 2021 wordt geleverd aan Turkije. De LPD, evenals de Bayraktar en Sancaktar, is onderdeel van het Turkse nationaal maritiem project (MİLGEM), waarmee het de eigen defensie-industrie wil verbeteren. Het LPD-schip zal 27.436 ton wegen, 231 meter lang zijn en 1.200 mariniers kunnen vervoeren, alsmede tanks, helikopters, drones en gevechtsvliegtuigen aan boord hebben die verticaal kunnen landen en opstijgen. Het schip zal worden gebouwd met een “ski-schans” helling, en zal worden gebruikt voor het in gebruik nemen van 15 F-35 gevechtsvliegtuigen, waarvan Turkije er in totaal 100 wil aanschaffen. Ook is er een volledig uitgeruste ziekenhuis aan boord.

LPD-klasse L61 Juan Carlos