Home Nieuws Turkse Kiesraad wijst verzoek tot ongeldigverklaring referendum af, CHP vastberaden om besluit...

Turkse Kiesraad wijst verzoek tot ongeldigverklaring referendum af, CHP vastberaden om besluit aan te vechten

De Turkse Kiesraad YSK heeft het verzoek tot het ongeldig laten verklaren van het referendum in Turkije woensdag afgewezen. Eén van de elf leden van de Turkse Kiesraad stemde voor het ongeldig laten verklaren van het referendum, terwijl 10 leden tegen stemden. Dat meldt Anadolu Ajansi.

Advertentie

Volgens een verklaring van de YSK, die het verzoek van CHP, HDP en de Vatan Partij om het referendum van 16 april 2017 ongeldig te laten verklaren beoordeelde, zou er geen sprake zijn van wettelijke gronden op basis waarvan het referendum ongeldig zou moeten worden verklaard.

Bij stemmingen op de drie afzonderlijke verzoeken van de partijen, die om 10.30 uur lokale tijd begonnen, besloten 10 van de 11 leden van de YSK om het verzoek van CHP, HDP en Vatan Partij om het referendum ongeldig te laten verklaren, af te wijzen. De beslissing viel aan het eind van de middag om 17.30 uur.

Oppositiepartij CHP heeft bij monde van YSK-woordvoerder Yakupoglu aangekondigd om alle wettelijke middelen om het referendum ongeldig te laten verklaren, te zullen benutten. “Wij zijn als CHP vastberaden om alle wettelijke mogelijkheden te benutten. Allereerst zullen we naar het Constitutioneel Hof gaan en daarna zijn we genoodzaakt om deze zaak naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te brengen. Het besluit zal genomen worden door de bevoegde organen van de partij,” aldus Yakupoglu.