Home Nieuws Turkse journalisten niet toegelaten tot panel over Turkije, journalistiek en persvrijheid

Turkse journalisten niet toegelaten tot panel over Turkije, journalistiek en persvrijheid

Bij een panel over Turkije dat door The Investigative Journal “Truth in Journalism” is georganiseerd zijn Turkse journalisten maandag niet toegelaten. Aan het panel namen uitgesproken anti-Turkije activisten en prominente Gülenisten deel.

Advertentie

De Turkse journalist Safvan Allahverdi die zich samen met collega’s had aangemeld om verslag te doen van de bijeenkomst en daarvoor een toegangsbewijs had, werd geweigerd aan de deur. Als reden werd opgegeven dat er geen registratie zichtbaar zou zijn in het systeem. Na het tonen van een toegangsbewijs werd hen vervolgens medegedeeld dat ze niet gewenst waren bij het panel. Terwijl opviel dat journalisten die zich niet hadden aangemeld wel binnen werden gelaten.

Jullie spreken hier van journalisme en persvrijheid, maar jullie ontnemen ons de mogelijkheid om hier verslag van te doen,” aldus Allahverdi en zijn collega’s. Het panel werd in hetzelfde gebouw georganiseerd waar ook het persbureau Anadolu Agency in is gevestigd.

The Investigative Journal is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en wordt gefinancierd vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. In de raad van advies zitten onder andere Lindsey Snell en de uitgesproken Gülenistische propagandist Abdullah Bozkurt. Aan het panel dat werd gepresenteerd door Tal Heinrich, een redacteur van de Israëlische nieuwszender I24, namen onder andere de voortvluchtige Gülenistische oud-politieman Ahmet S. Yayla en ultrazionist Michael Rubin deel.