Home Nieuws Turkse journaliste met hoofddoek gediscrimineerd in Europees Parlement

Turkse journaliste met hoofddoek gediscrimineerd in Europees Parlement

Een medewerker van het media accreditatie bureau van het Europees Parlement heeft tegenover een reporter van Anadolu Agency die de bijeenkomsten wilde volgen van de hoofdonderhandelaar van Turkije met de EU, Volkan Bozkır, verklaard dat ze niet geaccrediteerd wordt zonder dat ze haar hoofddoek afdoet.

Advertentie

De journalist gaf aan dat ze meerdere keren het Europees Parlement heeft bezocht en dat ze meermaals zonder problemen is geaccrediteerd en nooit eerder van een dergelijke regeling heeft gehoord. De functionaris van het persbureau reageerde daarop met “In dat geval moet u het via een andere ingang proberen, zonder dat ik een foto zonder hoofddoek kan nemen, kan ik u geen perspas geven”.

Een TRT-Nieuws cameraman die de ontstane discussie wilde opnemen, werd door een beveiligingsmedewerker belet in het uitoefenen van zijn werk, die de cameraman vervolgens dwong tot het verwijderen van de spaarzame seconden beeld die hij reeds had geschoten. Beveiligingsmedewerkers beletten kort daarna de toegang voor andere Turkse journalisten en dreigden de TRT-cameraman met het ontnemen van zijn accreditatie.

De AA journalist bleef aandringen en vroeg door naar de juridische grondslag voor de eis om haar hoofddoek af te doen, terwijl even later een protocolmedewerker de persruimte binnenkwam en aangaf dat er een misverstand moet zijn ontstaan en dat de journalist geaccrediteerd kon worden als ze haar hoofddoek iets naar achteren zou schuiven voor de foto.

Nadat de foto was genomen, werd de journalist geaccrediteerd en kon ze de bijeenkomst volgen.