Home Nieuws Turkse moslimjongeren redden levens bij terreuraanslag Wenen

Turkse moslimjongeren redden levens bij terreuraanslag Wenen

Wenen

Twee Turkse moslimjongeren hebben bij de terreuraanslag op dinsdag in Wenen levens gered. Dat melden Turkse media naar aanleiding van beelden en verklaringen van de betrokkenen. Bij de aanslag, waarbij schutters zes verschillende locaties aanvielen, zijn vier mensen om het leven gekomen en 17 mensen gewond geraakt. Een van de schutters is doodgeschoten.

Op beelden van een schietpartij uit Wenen was te horen dat er Turks werd gesproken. Om die reden werd er, ook mede door hulp van anti-Turkse propagandisten op Sociale Media, aanvankelijk ten onrechte gedacht dat de daders Turks zouden kunnen zijn. In werkelijkheid waren het de Turks-islamitische MMA-vechters Recep Tayyip Gültekin en Mikail Ozen, die naar de stad waren gekomen om uit te gaan toen ze plots geweerschoten hoorden. Als ze dekking zoeken, is op de beelden te horen “ÇIKMA, CIKMA”, Turks voor “Kom niet te voorschijn”. Ze renden naar waar de commotie vandaan kwam en zagen vervolgens een terrorist op een vrouw schieten die langsliep. Ze hielpen de gewonde vrouw.

Advertentie

Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Nadat ik de vrouw naar een restaurant droeg, richtte de terrorist zijn geweer op mij,” verklaart Gültekin. Hij gooide zich op de grond om niet geraakt te worden door de terrorist, maar raakte gewond aan zijn been. “We klommen daarna in de auto van mijn vriend en gingen richting de dichtstbijzijnde politiebureau om het incident te melden,” aldus Gültekin.

Artikel gaat verder onder de Tweets.

Daarop zagen ze een politieagent die gewond was geraakt bij de schietpartij. Ze merkten op dat medische teams de locatie niet konden naderen vanwege de schietpartij en droegen de politieagent naar de ambulance. Ook een oudere vrouw die in de buurt was, hielpen ze naar een veilige locatie.

Een van de terroristen was de 20-jarige in Wenen geboren en woonachtige Kurtin S. die bekendstond bij de Oostenrijkse inlichtingendiensten als een van de 90 Oostenrijkers die naar Syrië wilden afreizen.

Turkije heeft de terreuraanslag veroordeeld en zich uitgesproken tegen terrorisme. “We veroordelen deze aanval ten zeerste, brengen onze condoleances over aan de nabestaanden van hen die zijn overleden en wensen de gewonden een spoedig herstel. Als een land dat al tientallen jaren tegen alle vormen van terrorisme vecht, is Turkije solidair met Oostenrijk,” aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. In een aparte verklaring zegt Mevlut Cavusoglu “Terrorisme is de gezamenlijke vijand van de gehele mensheid. Tegen deze plaag is een oprechte internationale samenwerking vereist.