Home Nieuws #RAMAZAN Turkse joden organiseren iftar voor 1.000 gasten

#RAMAZAN Turkse joden organiseren iftar voor 1.000 gasten

De pas gerestaureerde Grote Synagoge in de noordwestelijke provincie Edirne, was donderdag gastheer van een openbare iftar-maaltijd georganiseerd door de joodse gemeenschap van Turkije. Ongeveer 1.000 gasten waren aanwezig bij de iftar-maaltijd.

Advertentie

De iftar vond donderdagavond plaats en werd bezocht door de Turkse hoofdrabbijn Rav isak Haleva, imams en priesters en stond in het teken van solidariteit tussen de islamitische en joodse geloofsgemeenschappen in Turkije.

Haleva verklaarde tegenover journalisten voordat hij aan zijn maaltijd begon, dat hij heeft gebeden in de joodse synagoge, die onlangs werd gerestaureerd door het directoraat van fondsen, een staatsorgaan dat zich bezig houdt met de restauratie van monumentale panden.

“Bidden in dit prachtige gebouw is een indicatie van hoe vredig de joodse gemeenschap in Turkije kan leven,” zei hij.

“Wanneer men hier komt, voelt men vrede en blijdschap. Mensen voelen de overblijfselen van het Ottomaanse Rijk. De staat heeft de joodse gemeenschap rechten gegeven en deze tempel is het bewijs daarvan,” voegde de opperrabbijn daaraan toe. Haleva woont zelf ook in Edirne.

Vorige maand vond de allereerste joodse trouwfeest plaats in de Synagoge sinds 41 jaar tijd. De 30-jarige Güneş Mitrani en de 34-jarige Harun Esentürk stapten toen in het huwelijksbootje.

Gebouwd voor de Sefardische joden die in de 15e eeuw hun toevlucht zochten in Turkije nadat ze verbannen waren uit Europa, is de pas gerestaureerde synagoge Europa’s grootste synagoge en de derde grote synagoge ter wereld.

Edirne Iftar

Edirne Iftar1