Home Nieuws Turkse joden nemen het op voor Turkse president Erdogan na antisemitisme-beschuldiging VS

Turkse joden nemen het op voor Turkse president Erdogan na antisemitisme-beschuldiging VS

Turk Yahudi Toplumu

Het overkoepelend orgaan van Turkse rabbijnen en vertegenwoordigend orgaan van de joodse gemeenschap in Turkije neemt het in een Tweet op voor de valse antisemitisme-beschuldiging richting de Turkse president Erdogan en andere politiek leiders door de VS.

De VS beschuldigde Turkse leiders en oppositieleiders ervan zich antisemitisch te hebben geuit richting het apartheidsregime in Israël na diens aanvallen op de Palestijnse burgerbevolking in Oost-Jeruzalem en Gaza. President Erdogan en leiders van Turkse partijen in het parlement spraken zich als één blok uit tegen de oorlogsmisdaden die Israël pleegt. Het standpunt van alle Turkse partijen staat in schril contrast met de Arabische dictaturen die volgzaam hun relaties met Israël hebben genormaliseerd en die het verzaken om scherpe kritiek te uiten op Israël. En dat is -ook bij de Democraten van Biden- die de verkiezingen wonnen door te beloven mensenrechten centraal te zullen stellen, tegen het zere been in.

Advertentie

De antisemitische opmerkingen van de Turkse president Erdogan zijn verwerpelijk en hebben geen plaats op het wereldtoneel – of waar dan ook. We roepen Turkije op om zich te onthouden van taal dat kan leiden tot verder geweld kan aanzetten. De VS is gefocust op het beëindigen van dit conflict,” schrijft de Amerikaanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken Ned Price.

De Amerikaanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken Ned Price kreeg het afgelopen week niet over zijn lippen om de Israëlische moordpartijen op Palestijnse kinderen te veroordelen.

Geen antisemitisme

Nog geen vijf uur later reageerde het overkoepelend orgaan voor Turkse rabbijnen en vertegenwoordiger van de Turks-Joodse gemeenschap op de beschuldigingen van de VS en wees het resoluut van de hand. “Terwijl tragedies in de regio diep bedroevend zijn & de wereldwijde stijging van antisemitisme onacceptabel is – is het oneerlijk en verwerpelijk om te impliceren dat President Erdogan @tcbestepe antisemitisch is. Integendeel, hij is altijd constructief, ondersteunend en bemoedigend tegenover ons geweest,” schrijft Türk Yahudi Toplumu in een reactie op Price.

Israëlische oorlogsmisdaden

Woensdagochtend is het dodenaantal van de Israëlische luchtaanvallen op dichtbevolkte gebieden in Gaza opgelopen tot 219 mensen, waaronder 63 kinderen. Zeker 1.500 mensen raakten gewond. Bij aanvallen op Israël vanuit Gaza zijn twaalf mensen omgekomen, waaronder twee kinderen, terwijl 300 Israëli’s gewond raakten. Als gevolg van de Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza zijn er inmiddels 72.000 mensen op de vlucht geslagen, hebben 250.000 mensen niet of niet voldoende toegang tot schoon drinkwater en zijn ruim 50 scholen beschadigd. Ook het enige laboratorium in Gaza waar getest kon worden op COVID is gebombardeerd, terwijl de hoofdarts voor de bestrijding van de Coronapandemie in Gaza is vermoord bij een Israëlisch bombardement. Elf van de in totaal 63 vermoorde kinderen werden geholpen door de Noorse Humanitaire organisatie NRC met hun traumaverwerking van de vorige Israëlische massamoorden in Gaza.

Hoewel EU-landen en de VS zich publiekelijk zeggen in te zetten voor een staakt-het-vuren heeft de Biden-regering in de VS tot drie keer toe een VN-resolutie voor een staakt-het-vuren geveto’t. Deze week werd ook duidelijk dat de Biden-regering een nieuw pakket met wapenleveranties heeft voorgelegd aan het congres ter waarde van $735 miljoen. Het wapenpakket, dat slechts een klein deel is van de $3.8 miljard aan Amerikaans belastinggeld dat de VS jaarlijks cadeau doet aan Israël, bestaat grotendeels uit precisiemunitie waarmee Israël in ruim een week tijd 63 kinderen heeft vermoord.