Home Nieuws Turkse inlichtingendiensten hadden gelijk, journalist Khashoggi is vermoord en in stukken gehakt...

Turkse inlichtingendiensten hadden gelijk, journalist Khashoggi is vermoord en in stukken gehakt in Saudisch consulaat

De Turkse inlichtingendiensten hadden vanaf het begin aan gelijk over het lot van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Khashoggi is vermoord en in stukken gehakt in het Saudisch consulaat in Istanbul. De Turkse politie deed maandag 8 uur lang forensisch onderzoek in het consulaat en bevestigde dat de moord daar heeft plaatsgevonden.

Advertentie

De journalist Jamal Khashoggi, een oude vriend van de regerende elite in Saudi Arabië, maar sinds een aantal jaren een criticaster van de roekeloze kroonprins Mohammed Bin Salman, woonde al enige tijd in zelf opgelegde ballingschap in de VS, uit angst om vervolgd te worden of te ‘verdwijnen’ zoals zoveel criticasters van de door westerse PR-firma’s bejubelde ‘hervormingsgezinde’ prins.

Specialistisch team hakte Khashoggi in stukken

Khashoggi ging op 1 oktober 2018 naar het Saudisch consulaat in Istanbul om papierwerk te regelen zodat hij kon trouwen met zijn Turkse verloofde. Hem werd duidelijk gemaakt dat hij de volgende dag terug kon komen. Terwijl de Turkse medewerkers van het consulaat werd medegedeeld dat ze de volgende dag niet hoefden te komen werken, werd op diplomatieke paspoorten met twee vliegtuigen een specialistisch team ingevlogen vanuit Saudi Arabië, die hem in het consulaat opwachtten, vermoordden en in stukken hakten.

Saudi Arabië ontkende twee weken lang

Terwijl Saudi Arabië officieel twee weken lang volhield dat Khashoggi uit het consulaat was vertrokken na zijn afspraak, maakte Turkije wereldkundig dat ze onweerlegbare inlichtingen hadden dat Khashoggi is vermoord en in stukken gehakt in het consulaat. Saudi Arabië ontkende de aantijgingen stellig. Tot maandag. Toen werd duidelijk dat de Saudi’s zich opmaken om met een verklaring te komen waarin Khashoggi volgens hen inderdaad is vermoord, maar dat het zou gaan om een team dat op eigen houtje zou opereren en het om een uit de hand gelopen ondervraging zou gaan.

Turkse inlichtingendienst accuraat

Die verklaring lijkt erop gericht te zijn om het onweerlegbare bewijs dat de Turkse inlichtingendiensten hebben verkregen over het lot van de Washington Post-columnist een spin te geven en verantwoordelijkheid uit de weg te gaan. Critici noemen het onwaarschijnlijk dat de moord niet met voorbedachten rade is gepleegd en dat de Saudi’s er niets van wisten.

Saudische kroonprins gaf bevel om Khashoggi te ‘lokken’

De Saudische kroonprins MBS had volgens onderschepte inlichtingen ook het bevel gegeven om Khashoggi naar Saudi Arabië te lokken en hem daar te arresteren. Khashoggi werd een tijd geleden benaderd door mensen dichtbij MBS die hem een goede baan aanboden als hij terug zou keren naar Saudi Arabië, maar hij wees het aanbod af omdat hij het wantrouwde. Zijn trip naar het Saudisch consulaat in Istanbul werd hem uiteindelijk fataal.