Home Nieuws Turkse geheime dienst en Russen bereiken akkoord over evacuatie Aleppo

Turkse geheime dienst en Russen bereiken akkoord over evacuatie Aleppo

Er is een deal bereikt tussen de Turkse inlichtingendienst en het Russische leger om burgers en rebellen te evacueren uit het Oosten van Aleppo.

Advertentie

Met de deal die is overeengekomen zullen burgers en rebellen (met hun lichte wapens) vrije uittocht krijgen uit het belegerde Oosten van Aleppo, zo zouden Turkse officials en een rebellenleider hebben verklaard aan the Guardian.

Met de overeenkomst tussen Turkije en Rusland komt er met ingang van 18.00 uur lokale tijd na zeer zware gevechten een einde aan een vier jaar durend conflict in Aleppo. Volgens de Turkse official zouden Ankara en Moskou zich garant stellen voor de overeenkomst, waardoor burgers en strijders met hun lichte wapens Aleppo mogen verlaten naar de Idlib provincie. Eenmaal daar aangekomen zijn ze vrij om te gaan waarheen ze willen.

Volgens de VN zou de Iraakse sjiitische militie Harakat al-Nujaba ten minste 82 burgers, waaronder 11 vrouwen en 13 kinderen hebben geëxecuteerd in verschillende buurten van Oost-Aleppo nadat het ingenomen werd door Assad. Ook zouden er 100 alleenstaande minderjarigen of verweesde kinderen vastzitten in een gebouw in Oost-Aleppo.

De Turkse vice-premier Mehmet Simsek heeft aangekondigd dat Turkije een tentenstad zal bouwen voor de 80.000 vluchtelingen uit Aleppo. Onduidelijk is aan welke kant van de grens dat zal gebeuren. De Turkse hulporganisatie IHH maakt tienduizenden hulppakketten klaar voor de vluchtende families die opgevangen zullen worden. In de hulppakketten zit eten en drinken, kachels, hout en houtskool.