Home Nieuws Turkse Ebru in gevangenschap Israël voor absurde beschuldiging ‘Parfum voor Hamas’

Turkse Ebru in gevangenschap Israël voor absurde beschuldiging ‘Parfum voor Hamas’

De Israëlische Staat (IS) beschuldigt de Turkse toerist Ebru Özkan, die al sinds 11 juni in Israëlische gevangenschap wordt gehouden, ervan om geld en parfum te hebben gesmokkeld voor Hamas. Een ongefundeerde beschuldiging volgens haar advocaat. Turkije heeft aangekondigd dat het vergelding zal zoeken voor deze onrechtmatige daad van IS.

Advertentie

Ebru Özkan, 27 jaar oud, wordt al sinds 11 juni vastgehouden toen ze op het punt stond om terug te vliegen naar Turkije vanaf Tel Aviv. Één van de beschuldigingen waarvoor ze wordt aangeklaagd is het ‘Smokkelen van vijf flessen parfum voor Hamas’.

Ook wordt ze ervan beschuldigd een telefoonoplader te hebben meegebracht voor een Hamas-contact in Israël, hoewel ze de persoon nooit heeft ontmoet of de telefoonoplader aan iemand heeft overhandigd.

Özkan werd met handboeien overgebracht naar een militaire rechtbank vlakbij de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, waar ze is beschuldigd voor het overdragen van geld aan ‘vijandelijke personen’ en het ‘bedreigen van de openbare orde’. Volgens de advocaat van Özkan, Omara Khamaisi, heeft ze gedurende het gros van haar gevangenschap geen toegang gehad tot juridische bijstand en is ze niet gehoord in het Turks, waardoor haar ondervraging makkelijker foutief te interpreteren is. Özkan werd later gedwongen om een onjuiste verklaring te ondertekenen. Ook kreeg ze niet de mogelijkheid om met haar familie te spreken, tijdens haar gevangenschap.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu beschuldigt Israël ervan om afschrikwekkende maatregelen te nemen tegen Turkse burgers die willen afreizen naar Jeruzalem. “We zullen ons hiertegen vergelden. Onze betrekkingen zullen normaliseren wanneer Israël haar onmenselijke beleid stopt,” zei Cavusoglu.