Home Nieuws Turkse Duitsers: “massale demonstratie tegen anti-islam beweging”

Turkse Duitsers: “massale demonstratie tegen anti-islam beweging”

Ten minste 13 niet-gouvernementele organisaties [NGO’s] van moslims en Turkse immigranten in Duitsland kondigden donderdag hun gezamenlijke beslissing om te protesteren tegen de rechts-populistische PEGIDA beweging aan. Dat meldt de Turkse krant Sabah.

Advertentie

“We roepen alle burgers op om deel te nemen aan de demonstratie in Keulen op 5 januari en daarmee een standpunt in te nemen tegen racisme, vreemdelingenhaat en moslimhaat,” zei de organisatie in een gezamenlijke verklaring.

“We zullen alle democratische initiatieven en bondgenoten steunen die zich uitspreken tegen PEGIDA en andere door hen geïnspireerde groepen,” werd aan de verklaring toegevoegd.

De Moslim Coördinatie Raad van Duitsland, een platform van de vier grote islamitische organisaties in het land, ondertekende de gezamenlijke verklaring samen met de verenigingen van Turks-Duitse zakenlieden, TUMSIAD en MUSIAD-NRW.

De Unie van Europese Turkse Democraten [UETD], een van de meest invloedrijke organisaties onder Duitslands 3.000.000 Turken, ondersteunt ook de oproep voor deelname aan de tegenprotesten in Keulen, georganiseerd door een initiatief van Duitse staatsburgers en gesteund door politieke partijen, vakbonden en kerkelijke organisaties.
Keulen is een van Duitslands meest bevolkte steden dat bekend staat om zijn multiculturele pluraliteit en een groot aantal immigranten.

Een onlangs opgerichte rechtse anti-islam beweging, “Keulen Tegen Islamisering van het Westen”, is ook van plan een demonstratie in de stad te gaan houden op maandag. Het initiatief is een “copycatgroep” geïnspireerd door de Patriottische Europeanen Tegen de Islamisering van het Westen of de PEGIDA, die meer dan 17.000 demonstranten in de stad wist te verzamelen op 22 december. De opkomst van de extreemrechtse groep haalde de krantenkoppen in Duitsland en in het buitenland.

Duitsland is in de afgelopen maanden getuige geweest van een toename van wantrouwen en negativiteit ten opzichte van moslims. Rechts-populistische partijen profiteerden van een groeiende angst voor de islam en moslims, grotendeels beïnvloed door berichten over moorden en wreedheden begaan door de terreurgroep IS [voorheen ISIS of ISIL] in het Midden-Oosten.
Bijna 30 procent van de door het tijdschrift Stern ondervraagde Duitsers zeiden dat de anti-islam demonstraties georganiseerd door PEGIDA gerechtvaardigd waren.

Merkel bekritiseerde PEGIDA sterk in haar nieuwjaarstoespraak woensdag en beschuldigde de beweging ervan mensen te discrimineren in Duitsland op basis van hun huidskleur of religie.
“Ik zou graag het volgende aan degenen die deelnemen aan deze demonstraties willen zeggen: geef geen gehoor aan de oproepen van die organisatoren omdat hun harten koud zijn, vaak vol met vooroordelen en zelfs haat”, zei Merkel.

Uit een poll van het Forsa Instituut bleek eerder dat terwijl veel Duitsers hun bezorgdheid uiten over wat zij ervaren als “islamisering”, de meerderheid van hen geen bedreiging zien en 67 procent van de ondervraagden zei dat de “dreiging van islamisering van Duitsland” overdreven en uitvergroot wordt.

Het Forsa Instituut interviewde 1.006 burgers op 18 december, die representatief zou zijn voor de demografische samenstelling van de Duitse bevolking.