Home Nieuws Turkse Duitsers voorkomen onthoofding van Duitse burgemeester door neonazi bij extreemrechtse terreuraanslag

Turkse Duitsers voorkomen onthoofding van Duitse burgemeester door neonazi bij extreemrechtse terreuraanslag

Een Turkse vader en zoon die samen een horecazaak runnen in de Duitse stad Altena, hebben de burgemeester van de stad gered toen deze maandagavond werd aangevallen door een neonazi.

Advertentie

Burgemeester Andreas Hollstein werd in zijn nek gestoken door neonazi Werner S, toen hij in het restaurant zat dat gerund werd door Abdullah Demir en zijn zoon Ahmet.

Hollstein bedankte de vader en zoon tijdens een persconferentie en zei dat hij “Hier niet zou zitten als zij daar niet waren“.

Ik vreesde voor mijn leven,” zei de 57-jarige burgemeester die onlangs nog was onderscheiden met een integratie-prijs die hij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontving. Hij zei dat de aanval plaatsvond in een atmosfeer van groeiende sociale spanningen en haat. De aanvaller vroeg of hij de burgemeester was, voordat hij zei “Je laat mij sterven van de dorst, maar je laat 200 vluchtelingen toe in Altena,” volgens een getuigenverslag van Hollstein zelf, waarop de aanvaller met een 30 centimeter lange mes op de burgemeester instak.

De Duitse politie verklaarde dat de aanvaller is gearresteerd en dat ze geloven dat zijn motieven racistisch en politiek zijn, hoewel ze geloven dat het gaat om een spontane daad van geweld, waarbij ook alcohol in het spel zou zijn.

Volgens de 27-jarige Ahmet Demir, die sprak met de Turkse krant Hürriyet, zou de burgemeester een vaste klant in het restaurant zijn. De burgemeester zou zijn bestelling net meenemen, toen de aanvaller binnenkwam: “Nadat hij vroeg of hij de burgemeester was, probeerde hij de keel van Hollstein door te snijden. Ik haastte me naar de burgemeester en greep de hand van de aanvaller vast. Mijn vader was achterin en kwam ook aansnellen toen hij het lawaai hoorde. Ik probeerde het mes uit zijn handen te grijpen en werkte hem naar de grond. De burgemeester was erg geschrokken. Mijn moeder was ook in het restaurant en rende naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Voordat de politie arriveerde schreeuwde de aanvaller ‘Roep de politie, laat ze op mij schieten’, zei hij.” Demir zei dat ‘De man niet dronken leek en dat hij zeker het hoofd van de burgemeester eraf zou hebben gesneden’, als ze hem niet hadden gestopt.

Neonazisme is, zoals ook het geval is in Nederland, weer in opkomst in Duitsland, waar 13% van de bevolking op de extreemrechtse partij AFD stemt. Hollstein zei dat het de samenleving niet verder brengt als we politieke ideeen met haat uitslaan. Hij zegt dat zijn vrouw hem al eens had gewaarschuwd voor mogelijke aanvallen door zijn beleid in het stadje, maar Hollstein zegt dat hij vastberaden is om zijn werk voort te zetten. “Ik zal me inzetten voor de opvang van vluchtelingen en voor zwakkeren in de samenleving”, zei de burgemeester. Hij bedankte de Turks-Duitse vader en zoon voor het redden van zijn leven.

Onder het leiderschap van Hollstein heeft de stad Altena met 17.000 inwoners 450 vluchtelingen opgenomen, meer dan de stad werd toegewezen.
Politicians including Merkel expressed their shock.

Bondskanselier Merkel reageerde via Twitter op de extreemrechtse terreurdaad: “Ik ben geschokt door de mesaanval op burgemeester Andreas Hollstein – en ben zeer opgelucht dat hij al samen is met zijn familie. Dank ook aan degenen die hem hebben geholpen,” zei Merkel via haar woordvoerder op Twitter.

De aanslag herinnert aan de mesaanval op de burgemeesterskandidaat van Keulen, Henriette Reker, die een neonazistische aanval overleefde en verkozen werd tot burgemeester.

Bron: Sabah/TRT.