Home Nieuws Turkse diplomaat Volkan Bozkır voorzitter VN

Turkse diplomaat Volkan Bozkır voorzitter VN

De Turkse diplomaat Volkan Bozkır is unaniem verkozen tot voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN. Het is voor het eerst dat een Turk deze positie binnen de VN mag vervullen.

Volkan Bozkır werd verkozen door een overweldigende meerderheid van de VN en zal naar verwachting de voorzittershamer overnemen op 15 september 2020 voor de duur van een jaar. De ervaren diplomaat wordt daarmee de eerste Turkse diplomaat die het hoge ambt binnen de VN mag bekleden.

Advertentie

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak gisteren vertrouwen uit in Bozkır voor het vervullen van zijn taken in het streven naar internationale vrede en stabiliteit en bij de effectieve aanpak van de corona-pandemie.

Bozkır werd in 2014 voorgedragen als kandidaat voor de post en werd officieel genomineerd op 12 september 2019. De Turkse president Erdogan sprak op 17 september 2019 tijdens zijn toespraak bij de VN steun uit voor de kandidatuur van de ervaren diplomaat. Bij de stemming door VN-lidstaten stemden 178 van de aanwezige 178 landen voor Volkan Bozkır, die eigenlijk maar 90 stemmen nodig had.

De 69-jarige Bozkır is minister van EU-zaken en was hoofdonderhandelaar voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie en voorzitter van de Buitenlandcommissie van het Turks parlement.