Home Nieuws Turkse ambassadeur in Nederland wil samenwerken voor integratie en tegen polarisering

Turkse ambassadeur in Nederland wil samenwerken voor integratie en tegen polarisering

De nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland, Saban Disli. Abdullah Asiran / Anadolu Ajansi

De nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland, Saban Disli, wil werken aan het verbeteren van de integratie in Nederland en een einde aan polarisering en verdeeldheid waardoor bevolkingsgroepen recht tegenover elkaar komen te staan. Dat verklaarde Disli in gesprek met correspondent Abdullah Asiran van het Turks persbureau Anadolu Ajansi.

Advertentie

De nieuwe Turkse ambassadeur overhandigde in navolging van de Nederlandse ambassadeur in Turkije, Marjanne de Kwaasteniet, afgelopen woensdag zijn geloofsbrieven aan de Nederlandse koning Willem Alexander en is formeel begonnen aan zijn taak als ambassadeur van de Turkse republiek in Nederland.

Disli is geen onbekend gezicht in Nederland. Hij heeft jarenlang in Nederland gewoond en gewerkt en kent zowel de Turkse als Nederlandse samenleving. Volgens Disli moeten we de getroebleerde verhoudingen tussen Nederland en Turkije niet vergeten, maar wel vooruit kijken naar het heropbouwen van die eeuwenoude vriendschapsband tussen beide landen, die terugvoert tot de oprichting van de Nederlandse Republiek.

Volgens de nieuwe Turkse ambassadeur bestaat zijn takenpakket niet alleen uit formele gesprekken, maar ook uit het samenbrengen van de Turkse gemeenschap in Nederland om samen te werken aan een betere integratie. Ook zegt Disli dat het trauma waarmee de gemeenschap te maken heeft en het vertekend beeld dat is ontstaan in de Nederlandse samenleving samen rechtgezet dient te worden.

Onze taken zijn het onschadelijk maken van pogingen om de samenleving te verdelen en polariseren. Daartoe zullen medewerkers van de consulaten, ambassades en maatschappelijke organisaties samen moeten komen om onze ware kracht, de tradities en waarden van de Turkse cultuur, aan onze Nederlandse vrienden te laten zien en (opnieuw te) vertellen,” aldus Disli.