Home Nieuws Turks “project van de eeuw” bijna afgerond

Turks “project van de eeuw” bijna afgerond

Turkije gaat water leveren aan de waterarme Turkse Republiek Noord-Cyprus middels een 80 kilometer lange pijplijn tussen het Turkse vasteland en het eiland. Het wordt verwacht dat de pijplijn onder de huidige weersomstandigheden over 70 werkdagen klaar zal zijn en er zeker tegen het einde van 2014 drinkwater getransporteerd kan worden vanaf “moederland” Turkije. Turkije geeft in totaal zo’n 1,3 miljard dollar uit aan het project. Dat meldt de krant Kibrispostasi.com op haar website.

Advertentie

De Turks-Cypriotische minister voor Natuur en Milieu Hamit Bakırcı beschouwt dit als het “project van de eeuw”, maar voegde daaraan toe dat het project nog cruciale stappen dient te doorlopen, voordat er daadwerkelijk water geleverd kan worden. Zo moet men de leiding nog 250 meter laten zakken en dient men de nodige aanpassingen door te voeren op de infrastructuur op het eiland.

Tegen het eind van 2015 zou het gehele Turkse deel van het eiland, tot en met het uiterste plaatsje Dipkarpaz, voorzien moeten zijn van Turks drinkwater. Tegen het einde van 2016 is het de bedoeling dat ook de landbouw op het kurkdroge eiland gaat profiteren van water uit Turkije. Daarover zijn de Ministeries van Landbouw in gesprek met elkaar.

Alle ogen in de wereld zijn op dit project gericht, verklaarde Hamit Bakırcı en vervolgde met:
“Dit is het allereerst project in de Middellandse Zee, waar men met pijpleidingen drinkwater gaat transporteren over de zeebodem. Het transporteren van drinkwater onder de zee is op veel plekken in de wereld gedaan, maar het is bijna een onmogelijkheid om dit in de Middellandse Zee te doen, waar dieptes tot 1.600 meter zijn en waar de buizen de druk niet aan zouden kunnen.”

Het watertekort op het kurkdroge eiland beïnvloed niet alleen de Turkse Cyprioten. Ook de Griekse Cyprioten hebben ermee te kampen en dit zal de onderhandelingen tussen de twee bevolkingsgroepen ten goede komen, betoogt de minister. Hij vervoglde “Wij moeten ons beseffen dat de bewoners van dit eiland afhankelijk zijn van elkaar. Het aardgas waar het Zuiden over beschikt is van de gehele eiland, maar ook het water dat straks zal vloeien vanuit Turkije is van de gehele eiland en ik geloof dat dit project een positieve uitwerking zal hebben op de onderhandelingen tussen de Grieken en de Turken op het eiland. “

De laatste dagen heeft het Griekse deel van Cyprus de watertoevoer naar het Turkse gedeelte afgesloten, omdat men daar te kampen had met droogte, waardoor de Turken in een lastige positie werden gebracht.

Waardeer je deze en andere schrijfsels en zou je hier meer van willen lezen? Jij als lezer hebt invloed op nieuwsgeving, frequentie en bereik van de berichten op DutchTurks.nl. Als je dit initiatief een warm hart toedraagt en er mede voor wilt zorgen dat DutchTurks.nl volkomen autonoom kan opereren en haar activiteiten verder uitbreidt, dan kun je ons steunen middels een kleine donatie. Stort op rekeningnummer NL66 INGB 0006 1823 88 ten name van DutchTurks (Swift/BIC: INGBNL2A).