Home Nieuws Turks parlementslid Markar Esayan (51) overleden

Turks parlementslid Markar Esayan (51) overleden

De van Armeense origine Turkse politicus Markar Esayan is afgelopen vrijdag overleden aan de gevolgen van kanker. Esayan, die parlementslid was voor de AK-Partij van president Recep Tayyip Erdogan, is 51 jaar geworden.

Bij Esayan werd vorig jaar maagkanker gediagnosticeerd. Afgelopen februari is de Turkse president Erdogan nog op ziekenbezoek geweest bij Esayan in zijn thuishaven in Istanbul. Turkse politici hebben hun condoleances overgebracht aan de familie van Esayan. “Hij was één van de meest fatsoenlijke mensen die dit land heeft voortgebracht. Ik wens zijn familie en vrienden veel geduld toe,” verklaarde de woordvoerder van de Turkse president.

Advertentie

President Erdogan zegt dat hij met grote droefenis het heengaan van zijn geliefde broeder heeft gehoord. “Ik breng mijn condoleances over aan de familie en geliefden van wijlen broeder Markar. We zullen zijn bijdragen aan de politiek en democratie in ons land nooit vergeten,” aldus de Turkse president Erdogan.

In de nacht van de couppoging in Turkije op 15 juli 2016, Tweette Esayan dat de islamitische gebedsoproepen niet mochten verstommen. Esayan zelf was christen.

Esayan was parlementslid voor de AK-Partij vanuit Istanbul en een groot criticus van westers (neo)kolonialisme en imperialisme. Esayan beschreef als christen Turkije als het laatste fort van de islam dat niet in handen is gevallen van hen. Zijn Tweets en geschreven artikelen zijn een getuigenis van zijn liefde voor Turkije en de Turkse bevolking.