Home Nieuws Turks-Nederlandse journalist gearresteerd in Zaandam tijdens werkzaamheden

Turks-Nederlandse journalist gearresteerd in Zaandam tijdens werkzaamheden

De Turks-Nederlandse journalist Fatih Özyar is maandagavond gearresteerd door de politie in Zaandam, tijdens het uitoefenen van zijn werkzaamheden bij het vastleggen van diverse arrestaties van Nederlandse jongeren van Turkse en Marokkaanse komaf.

Advertentie

Özyar, die naar eigen zeggen afging op meldingen van arrestaties van jongeren, begon het voorval te filmen, toen hij hevig werd geduwd door een politieagent. “Ik hem hem toen verteld dat ik een journalist ben, maar ben toch door 4 agenten op hardhandige wijze aangehouden en overgebracht naar een cel. Daar heb ik 15 uur lang vastgezeten. Toen iemand bij me kwam om te vragen of ik een verklaring wilde afleggen, zei ik dat ik dat niet wilde. Daarop zei de politieagent dat ik in dat geval een boete zou krijgen van justitie omdat ik geen gehoor gaf aan bevelen van de politie om te vertrekken van de locatie waar meerdere jongeren van Turkse en Marokkaanse komaf werden gearresteerd,” zegt Özyar, die actief is voor DHA en de Turkse krant Sabah.

“Nederlandse media noemen deze jongeren straatterroristen en soldaten van Erdogan. Zijn er tussen hen geen personen die fout zitten, ja natuurlijk wel. Maar er is ook een realiteit. Wat drijft deze jongeren in alle richtingen? Het werkelijke probleem zijn zij die de oorzaken ervan niet willen zien. Ik woon zelf ook al jaren in de wijk waar deze jongeren als een probleem worden gezien. Tegelijk ben ik voorzitter en vice-voorzitter van het wijkbestuur geweest. Jaren geleden hadden we dit zelfde probleem en wij hebben dit meerdere keren overgebracht. Wat is er nu gebeurd dat het ineens actueel is?”, schrijft Özyar op Facebook.

Özyar, een journalist van het eerste uur, sluit zijn betoog als volgt af:

“Na mijn arrestatie zijn er veel vragen ontstaan in mijn hoofd. Enkele van deze:
1. In welke richting gaat Nederland op?
2. Waarom opent Nederand tegen hen die hun eigen land verraden zijn armen en zegt het tegen mensen die zeggen dat ze van Turkije, het Turkse volk en de Turkse president houden ‘Verlaat dit land en ga terug naar je eigen land’?
3. Sinds wanneer is het in Nederland strafbaar als je van Turkije, de Turkse vlag en president Erdogan zegt te houden?
4. Wil Nederland iemand intimideren met deze maatregelen en de arrestaties?
5. Is Nederland succesvol in wat het wil? Want Turken mogen zich niet meer uiten zoals ze dat willen. Omdat ze bang zijn om een schietschijf te worden en hun baan te verliezen.
6. Vandaag schrijven Nederlandse kranten dat er acht personen zijn aangehouden. Maar waarom schrijft men niet dat er tussen deze aangehouden mensen ook een journalist is?
Vragen zoals hierboven. Als jullie het hebben over vrijheid van meningsuiting en vrijheid van pers, dan moet dat niet alleen voor jullie gelden. Deze vrijheden moeten jullie ook aan anderen geven”.