Home Nieuws Turks-Nederlandse Elke Lale (17) sleept vier medailles in de wacht voor Turkije

Turks-Nederlandse Elke Lale (17) sleept vier medailles in de wacht voor Turkije

De Turks-Nerderlandse Elke Lale van Achterberg heeft van 10 tot 15 mei tijdens de World Cup Rolstoelschermen in Stadskanaal, Nederland, maar liefst vier medailles in de wacht gesleept voor Turkije.

Advertentie

Van mis(s) naar sportieve missie

Elke Lale, die op 8 mei nog bij de laatste vier eindigde tijdens de finale van de Mis(s) Verkiezing met een beperking op SBS6, moest snel haar focus verleggen en nam tijdens de World Cup Rolstoelschermen van de wereldbond IWAS als enige deelnemer deel aan maar liefst zes toernooien in vier dagen en met groot succes.

Medailleregen
Voorafgaand aan het toernooi had Elke Lale zich voorgenomen om medailles te gaan winnen en dat is haar gelukt! Op het wapen degen, waarbij het hele bovenlichaam trefvlak is, won Elke Lale zowel bij de leeftijdscategorie tot en met 17 jaar als bij de categorie tot en met 23 jaar goud! In het floret toernooi, waar de armen en benen geen trefvlak zijn, bemachtigde Elke in dezelfde leeftijdscategorieën respectievelijk zilver en brons. Extra knap waren de prestaties van Elke in de klasse U17, omdat zij het enige meisje was en daarom moest vechten tegen enkel jongens. Op het degen senioren toernooi wist de net zeventienjarige voor de tweede World Cup op rij de kwartfinale te bereiken en behaalde haar hoogste notering ooit op een senioren World Cup, de zevende plek. Ook starte Elke Lale bij de senioren floret waar zij zeer netjes negende werd.

Beste jeugdteam

Elke Lale en haar teamgenoot Hakan Akkaya, die in Nilüfer Bursa in Turkije woont, eindigden in de medaillespiegel op de jeugdtoernooien met deelnemers uit veertien landen op de eerste plek. Hakan won op floret en degen U23 twee maal zilver. Daarmee kwam de Turkse Nationale selectie onder leiding van bondscoach Kader Yildirim uit op 2 goud, 3 zilver en 1 brons. In het overall klassement U17, U23 en senioren waar in totaal 130 sporters uit 25 landen meededen was dit goed voor een vierde plek in de medaillespiegel. Een erg knappe prestatie als men nagaat dat er op dit wereldevenement maar liefst 25 medaillewinnaars van de Paralympische Spelen Rio2016 aanwezig waren.

Hoog bezoek
Tijdens het evenement werd het Turkse team bezocht door niemand minder dan de consul-genaraal, Zafer Ateş, en zijn secretaris Hasan Senok, van het Turkse consulaat in Deventer. “Als sporter is het geweldig wanneer er zo’n hoog bezoek speciaal voor jou naar een wedstrijd komt kijken. Het gaf mij extra vleugels om te vechten voor de gouden medaille en als dat dan ook lukt in het bijzijn van de consul, dan is dat zo geweldig“, zegt Elke Lale.

WK jeugd en WK senioren

De komende week gaat Elke Lale rust nemen. Daarna gaat zijn zich voorbereiden op de twee belangrijkste toernooien van het jaar, het WK U17 en WK U23 in Warschau, Polen, begin juli en het WK senioren in november in
Rome, Italië.

Sponsoring en ondersteuning
Elke Lale wil zich vanaf september 2018 gaan kwalificeren voor de Paralympische Spelen van Tokyo. Om haar doel te bereiken is Elke Lale hard op zoek naar particulieren en bedrijven die haar droom willen ondersteunen. Voor meer informatie over Elke Lale en haar droom kun je een kijkje nemen op haar
website