Home Opinie Turks Nederlandse architect genomineerd voor publieksprijs nieuwbouwproject Zaanstad

Turks Nederlandse architect genomineerd voor publieksprijs nieuwbouwproject Zaanstad

Turks Nederlandse architect genomineerd voor publieksprijs met ontwerp voor nieuwbouwproject “Zaanse Eilanden” in Zaanstad. Ook onze eigen Turkse talenten van Hollandse bodem verdienen een steuntje in de rug en om die reden staan wij als een blok achter de jonge architect Durmuş Göğüş, die als enige Turkse Nederlander is genomineerd voor de publieksprijs voor het nieuwbouwproject “De Zaanse Eilanden”. Ga daarom naar de website  van het Noord-Hollands dagblad [LINK] en stem op zijn ontwerp met de titel 351 design.

Advertentie

Durmuş Göğüş vertelt over zijn fascinatie voor het beroep:

Hierdoor heb ik veel cassetterecorders uit elkaar gehaald en niet meer in elkaar kunnen zetten.

‘Als zoon van een Turkse gastarbeider ben ik geboren in Zaanstad en heb mijn opleiding met veel plezier genoten aan de Technische Universiteit Delft. Als kind was ik altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe technische apparaten werkten. Hierdoor heb ik veel cassetterecorders uit elkaar gehaald en niet meer in elkaar kunnen zetten. Maar ik had ook een bijzondere interesse in de techniek van het bouwen en ben geïnspireerd geraakt door de prachtige ontwerpen van de grote Turkse architect Mimar Sinan. Immers op zijn ontwerpen zijn wij als Turks volk nog steeds heel erg trots. Als kind heeft het mij altijd verbaasd waarom er geen recentere bouwwerken zijn waar wij ook trots op konden zijn. Waarom zouden wij tegenwoordig geen hoogwaardige, innovatieve en duurzame architectuur kunnen neerzetten?

Vanuit dit idealisme heb ik 351 design studio opgericht. Architectuur is niet alleen, ervoor zorgen dat je een dak boven je hoofd hebt, maar ook tegelijkertijd een weerspiegeling van de maatschappij, weerspiegeling van je identiteit en een weerspiegeling van je waarden. Architectuur moet functioneel maar ook fascinerend en tijdloos zijn. In een huis moet je je thuis kunnen voelen, maar jezelf ook veilig voelen. In een bibliotheek moet je rustig een boek kunnen lezen maar het moet tegelijkertijd ook een plek zijn voor ontmoeting. Een bouwwerk moet soms een “eyecatcher” zijn en ook gaan functioneren als een belangrijke oriëntatiepunt in zijn stedenbouwkundige context.’

KLIK en STEM HIER op 351 DESIGN

Durmus Gogus2
Architect Durmuş Göğüş – 351design.com