Home Nieuws Turks leger trekt Idlib-Syrië binnen voor blijvende vrede en faciliteren terugkeer Syrische...

Turks leger trekt Idlib-Syrië binnen voor blijvende vrede en faciliteren terugkeer Syrische vluchtelingen naar veilige leefgebieden

Het eerste konvooi van de Turkse Strijdkrachten is donderdagavond laat binnengereden in Idlib, Syrië. De Turkse militairen zijn in Syrië in overeenstemming met de Astana-vredesbesprekingen, waar Rusland, Iran en Turkije de-escalatiezones zijn overeengekomen. Turkije streeft naar blijvende vrede en het herstellen van veilige leefgebieden voor Syriërs die hun leefgebieden zijn ontvlucht vanwege het conflict. Tegelijk wil Turkije voorkomen dat de terreurgroep PKK een terreurcorridor kan vestigen in noord-Syrië dat zich uitstrekt tot Afrin, een PKK/YPG-bolwerk in noord-west Syrië.

Advertentie

Turkse militaire verkenners gingen het konvooi voor en begonnen op zondag al met het opzetten van monitoringlocaties in Idlib. Het doel van de vredesmissie is om het staakt-het-vuren te handhaven, gewapende conflicten te beëindigen, humanitaire hulp te verlenen, het verbeteren van de leefomstandigheden zodat vluchtelingen terug kunnen keren naar hun leefgebieden en het vinden van een vreedzame oplossing voor het conflict in Syrië.

Het Turkse konvooi dat donderdagavond Syrië is binnengetrokken bestond volgens ooggetuigen uit 30 militaire voertuigen en is op weg naar de strategisch gelegen Sheikh Barakat berg, vanwaaruit Turkse militairen kunnen uitkijken op grote delen van noord-west Syrië, maar ook Afrin dat bezet wordt door de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, de YPG. De Sheikh Barakat berg is met 862 meter de hoogste ten zuiden van Afrin. Het Turks leger kan vanaf de berg de gehele Afrin vallei zien en raken.

Plaatselijke bewoners in Idlib hopen dat de Turkse bescherming ervoor zorgt dat het conflict sneller zal eindigen en dat de gevechten zullen stoppen. Ook hopen zij dat de scholen weer zullen opengaan. Vluchtelingen uit Idlib die bescherming zochten in Turkije, volgen de Turkse vredesmissie op de voet in de hoop dat ook zij spoedig weer naar hun huizen kunnen terugkeren.

Premier Binali Yildirim zei dat Turkije zich bewust is van pogingen om een terreurcorridor te vestigen in Syrië, doelend op delen in noord-Syrië die bezet worden door de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, de YPG. “We zijn ons bewust van plannen om een terreurcorridor te vestigen. Wij zijn in het gebied en nemen voorzorgsmaatregelen. Wij proberen om een vredescorridor te vestigen,” aldus Yildirim. Het westen beschouwt de Syrische tak van de terreurgroep PKK, de YPG, als een bondgenoot in de strijd tegen ISIS, maar negeert legitieme Turkse bezwaren tegen het bewapenen van een terreurgroep om tegen een andere terreurgroep te vechten. Zo was de terrorist Seher Cagla Demir die zich in 2016 opblies in Ankara en 35 onschuldige mensen van het leven beroofde getraind door de terreurgroep YPG en duiken zware wapens die het westen naar de YPG stuurt op in Turkije bij de terreurbeweging PKK.

Volgens Turkse media zullen de Turkse Strijdkrachten zich positioneren op 14 strategische locaties in Idlib. Verwacht wordt dat in de komende weken meer gepantserde voertuigen en tanks naar het gebied zullen worden gestuurd.

De vredesoperatie is de tweede Turkse vredesmissie in Syrië. Bij de eerste operatie Eufraat Schild, die op 24 augustus 2016 begon in samenwerking met de FSA, heeft Turkije de terreurgroep DAESH geweerd van de Turkse grens en een bufferzone aan de grens gecreëerd tegen terreurbeweging ISIS en YPG/PKK. Bij die vredesoperatie zijn verschillende steden zoals Jarablus, al-Rai, Al-Bab en Dabiq veroverd op DAESH. De operatie heeft ook voorkomen dat de PYD Manbij, Kobani en Hasseke en Qamishli kon verbinden. Een terreurcorridor aan de zuidelijke grens dat zich uitstrekte tot Afrin was daarmee voorkomen.

Bij de vredesoperatie Eufraat Schild is er meer dan 2000 vierkante kilometer territorium bevrijd uit handen van DAESH. Ook zijn er meer dan 100.000 vluchtelingen teruggekeerd naar hun huizen in de regio.