Home Nieuws Turks leger heft hoofddoekverbod voor familieleden officieren op

Turks leger heft hoofddoekverbod voor familieleden officieren op

In een besluit dat zaterdag werd aangekondigd, heeft het Turkse leger het hoofddoekverbod van familieleden van militaire officieren die militaire bases bezoeken, opgeheven.

Bezoekers van militaire barakken, lodges, restaurants of andere faciliteiten binnen de militaire bases moesten tot dusver altijd op de foto voor de ID-kaart om de bases mee op te mogen. In een nieuw besluit is het voortaan mogelijk om de basis op te komen, zonder dat de hoofddoek afgedaan moet worden. Voor vrouwelijke officieren die in het leger dienen is het nog steeds niet toegestaan om een hoofddoek te dragen.

Advertentie

Met de nieuwe regeling kunnen gezinnen van officieren ID-foto’s hebben waarop ze hun hoofddoek op mogen houden voor hun militaire toegangskaart. Het besluit komt maanden nadat een officier de juridische strijd is aangegaan voor het recht van zijn vrouw om de basis te betreden zonder dat ze haar hoofddoek af hoeft te doen voor de ID-foto.

Volgens de nieuwe regel zijn foto’s met hoofddoeken toegestaan indien “Gezichtskenmerken, voorhoofd en kin zichtbaar zijn op de foto“.

In tegenstelling tot haar imago als een land waar een moslim-meerderheid leeft, heeft Turkije decennialang strikte regels gehandhaafd tegen het dragen van islamitische kleding in openbare ruimtes. Een hoofddoekverbod was van toepassing in de jaren negentig, waarbij vrouwelijke studenten het onderwijs werd ontzegd.

Jaren na de coup in 1997, waarbij een zuivering werd gehouden van conservatieve ambtenaren en militaire officieren, heeft Turkije de rechten van conservatieve moslims hersteld. In 2014, vier jaar nadat het hoofddoekverbod op universiteiten werd opgeheven, werd de beperking ook op middelbare scholen opgeheven.

De Raad van State, de hoogste administratieve rechtbank van het land, heeft het hoofddoekverbod voor advocaten opgeheven in 2013 en stond toe dat zij zich bij de Orde van Advocaten mochten registreren met een foto waarop ze een hoofddoek dragen. De Raad van State oordeelde dat de wet die dat verbood in strijd was met de Turkse Grondwet. Vandaag de dag is het alleen nog voor het personeel van de Turkse Strijdkrachten en het politiekorps verboden om een hoofddoek te dragen.

Sabah / DutchTurks