Home Nieuws Turks leger gaat pro-Assad troepen uit Idlib verdrijven en burgers beschermen tegen...

Turks leger gaat pro-Assad troepen uit Idlib verdrijven en burgers beschermen tegen bombardementen

Het Turks leger gaat tot het einde van deze maand de pro-Assad milities in Idlib terugdringen tot de demarcatielijnen die zijn overeengekomen bij het staakt-het-vuren in Sotsji. Dat heeft de Turkse president Erdogan woensdag bekendgemaakt, daags na aanvallen op Turkse militairen in Idlib, waarbij dertien soldaten om het leven kwamen.

Advertentie

In Idlib verblijven momenteel zo’n vier miljoen mensen, veelal mensen die uit andere delen van Syrië zijn gevlucht voor het Assad-regime en Iraanse pro-Assad milities. Dat zijn er 2.5 miljoen meer dan het inwoneraantal van Idlib in 2011. Turkije, Rusland en Iran sloten in 2019 een staakt-het-vuren in Sotsji voor Idlib. Turkije bouwde als één van de garantoren voor het staakt-het-vuren militaire observatiepunten rondom het gebied. Het akkoord wankelde echter lange tijd door schendingen van pro-Assad milities. Zo kwamen ook enkele observatieposten van het Turks leger in Assad-gebied terecht.

Erdogan heeft woensdag aangekondigd dat Turkije niet aan de zijlijn zal staan, al keren andere landen de mensen in Idlib hun rug wel toe. Terwijl Assad de bevolking richting de Turkse en de Europese grenzen bombardeert, heeft Turkije de afgelopen weken een haast oneindige stroom aan commando’s, tanks en andere pantservoertuigen naar Idlib gestuurd. De Turkse president Erdogan zegt dat de Turkse Strijdkrachten Assad voor het einde van deze maand achter de demarcatielijnen van het Sotsji-akkoord zal dringen. Ook zegt Erdogan dat wanneer de Turkse Strijdkrachten weer het doelwit worden van Assad-milities, de acties niet alleen beperkt zullen blijven tot Idlib, maar dat Turkije het Assad-regime overal zal raken. Vliegtuigen en helikopters die burgers in Idlib tot doelwit maken, zullen ook uit de lucht worden geschoten, aldus de Turkse president.

De aanvallen van pro-Assad milities, voornamelijk afkomstig uit Iran, hebben vanaf december al geleid tot zo’n 700.000 vluchtelingen uit Idlib. Dat zijn 25 keer zoveel mensen als er nu worden opgevangen in AZC’s in Nederland. In Turkije verblijven momenteel zo’n 4 miljoen vluchtelingen.