Home Nieuws Turks leger en FSA rukken op naar door terreurgroep YPG/PKK bezet Manbij

Turks leger en FSA rukken op naar door terreurgroep YPG/PKK bezet Manbij

Afbeelding: DailySabah.com

Het Turks leger en de FSA zijn woensdag opgerukt in de richting van Manbij, dat deels bezet wordt door de terreurbeweging PKK/YPG.

De Turkse Strijdkrachten en FSA hebben naar verluidt verschillende dorpen bevrijd van de Manbij Military Council, dat onderdeel is van de door de VS gesteunde Syrian Democratic Forces (SDF). Turkije is vastberaden om de terreurbeweging YPG, die prominent vertegenwoordigd is in de SDF, terug te dringen ten oosten van de rivier de Eufraat. Tegelijkertijd heeft de Turkse Marine aangekondigd dat het SAS en SAT elite-commando’s heeft uitgezonden naar Syrië in het kader van operatie Euphrates Shield.

Advertentie

De dorpen die bevrijd zijn, liggen zo’n 27 kilometer ten westen van Manbij. YPG is de Syrische tak van de terreurgroep PKK die verantwoordelijk wordt gehouden voor 40.000 doden in een decennialang aanhoudende golf van terreur in Turkije.

Volgens de Turkse president Erdogan is Manbij het volgende doel van de Turkse militaire campagne in het noorden van Syrië, nadat op 23 februari El Bab is bevrijd van DAESH. Turkije begon op 24 augustus met Operatie Euphrates Shield om de grensstreek tussen Syrië en Turkije schoon te vegen van terreurgroepen.

Turkse commando’s

Ondertussen zijn de gesprekken met de Amerikanen nog steeds gaande over eventuele Turkse deelname aan de bevrijding van Raqqa van IS. Volgens de Amerikanen is de “Turkse optie” nog niet van tafel. Volgens Turkse media heeft Turkije eerder het plan gepresenteerd om Raqqa te bevrijden met behulp van 4.000 Turkse Special Ops Commando’s en 10.000 FSA-strijders.