Home Nieuws Turks leger clasht met Assad-regime in Idlib

Turks leger clasht met Assad-regime in Idlib

Turkse artillerie neemt posities van het Assad-regime onder vuur.

Sinds gisteren woedt er hevige strijd tussen het Turks leger en gewapende groepen loyaal aan het Assad-regime in Syrië. De escalatie bereikte een hoogtepunt nadat het Assad-regime in strijd met het Idlib-akkoord weer aan een offensief begon, waar Turkije als garantor optreedt voor het staakt-het-vuren. Bij één van die aanvallen op een Turkse konvooi kwamen vier Turkse soldaten om het leven en raakten negen anderen gewond. Update: het dodental aan Turkse zijde is opgelopen naar zes.

Turkije heeft de aanval op haar militairen in Idlib veroordeeld en hard uitgehaald naar posities van het Assad-regime. Het Turks leger heeft 46 posities van het Assad-regime onder vuur genomen als reactie op de aanval op Turkse soldaten. Daarbij zouden zo’n 30 tot 35 soldaten loyaal aan het Assad-regime zijn uitgeschakeld.

Assad wil met behulp van Rusland Idlib in handen krijgen, ondanks het feit dat er een staakt-het-vuren ligt. In Idlib zijn momenteel zo’n drie miljoen mensen, waarvan de helft uit andere delen van Syrië zijn weggevlucht voor het Assad-regime. Op 20 december begon het Assad-regime ondanks een staakt-het-vuren aan een offensief naar de steden Marat al-Numan en Saraqib. Hoewel Syrische oppositiegroepen Marat al-Numan zonder veel verzet hebben verlaten, heeft Turkije vorige week extra controleposten opgezet bij toegangswegen die leiden naar Saraqib. Het was bij Saraqib dat het Assad-regime een Turks konvooi onder vuur nam. Met de val van Idlib als laatste oppositiebolwerk in Syrië, dreigen er minstens een miljoen mensen op de vlucht te slaan naar de grenzen van Europa.

De Turkse president Erdogan heeft Rusland inmiddels opgeroepen om niet tussen Turkije en het Assad-regime in te komen. Volgens Ömer Çelik, woordvoerder van de regerende AK-Partij, zijn gewapende groepen van het Assad-regime na de aanval een legitiem doelwit geworden voor het Turks leger. Ook hij bevestigt de woorden van de Turkse president en zegt dat Turkije Rusland heeft gevraagd zich niet als schild op te werpen voor Assad.