Home Nieuws Turkmenen benadeeld door verkiezingsfraude Koerdische partij in Irak

Turkmenen benadeeld door verkiezingsfraude Koerdische partij in Irak

Photo: Twitter / Erset Salihi

De Turkmenen in Irak zijn naar eigen zeggen benadeeld door verkiezingsfraude in onder andere de stad Kirkoek, dat zegt ITC (Irak Türkmen Cephesi) voorzitter Erset Salihi. Turkmenen die de straten opgaan om te protesteren, worden geïntimideerd door gewapende groepen, terwijl een prominente Turkmeen te maken heeft gehad met een poging tot ontvoering. Het is vijf voor twaalf in Kirkoek, wat de Turkmenen betreft.

Volgens Salihi zijn stemmen die in Kirkoek en gebieden waar veel Turkmenen wonen, zijn uitgebracht, overgeheveld naar de Koerdische KYB (PUK). KYB-ambtenaren in de kiesraad zouden verantwoordelijk zijn voor de fraude, waardoor de Turkmenen zijn benadeeld.

Deze vorm van verkiezingsfraude door KYB is zeer professioneel uitgevoerd,” zegt Salihi. Vanuit het KYB centrum in Suleymaniye zou men voor de verkiezingen geknoeid hebben met de stemcomputers. Naast de Turkmenen zeggen ook Goran, de partij van Berham Salih en de Nieuwe Generatie Beweging benadeeld te zijn. Volgens Salihi zouden Turkmenen onder normale omstandigheden de potentie hebben om meer dan drie volksvertegenwoordigers af te vaardigen.

Er is groeiende onvrede onder Turkmenen in Irak na de twijfelachtige verkiezingsuitslag. Velen van hen zijn de afgelopen dagen de straat opgegaan in Kirkoek, Dakuk en Altunkopru om te protesteren tegen deze vorm van verkiezingsfraude. Ook de Arabieren in de stad steunen de protesten en hebben een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin men eist dat de stemmen met de hand moeten worden geteld.

Gewapende groepen vielen maandagavond demonstrerende Turkmenen aan om ze uiteen te drijven.

Een onbekende groep van 15 Arabieren en Koerden heeft geprobeerd één van de prominente Turkmenen uit Kirkoek, Resat Salihi, maandagavond te ontvoeren.