Home Nieuws “Turkish Airlines weigert Cumhuriyet om Charlie Hebdo cartoons”

“Turkish Airlines weigert Cumhuriyet om Charlie Hebdo cartoons”

Turkish Airlines (THY) heeft het Turkse dagblad Cumhuriyet een dag na het publiceren van cartoons uit het Franse blad Charlie Hebdo niet gedistribueerd aan haar passagiers op 15 januari.

Advertentie

De krant publiceerde enkele cartoons uit de nieuwste editie van Charlie Hebdo, na de aanslag op het blad in Parijs waarbij 12 mensen de dood vonden.

THY stuurde een brief aan het distributiebedrijf op 14 januari en gaf aan, de Cumhuriyet van 15 januari niet te zullen kopen.
De Turkse premier Ahmet Davutoğlu heeft felle kritiek op Cumhuriyet voor het herdrukken van de Charlie Hebdo spotprenten met daarop de profeet Mohammed. Hij zegt dat de “vrijheid van meningsuiting niemand het recht geeft om andermans overtuigingen te beledigen en bespotten”.

“Deze stap van Cumhuriyet om een selectie van Charlie Hebdo spotprenten af te drukken heeft niets te maken met de vrijheid van meningsuiting,” zei Davutoğlu op 15 januari.

Op 14 januari hield de politie vrachtwagens tegen die de drukkerij van Cumhuriyet verlieten en controleerde de inhoud van de krant, nadat werd besloten een selectie van spotprenten af te drukken. De krant publiceerde vier pagina’s met spotprenten en artikelen uit solidariteit met Charlie Hebdo.

Cumhuriyet verklaarde dat de politie de distributie liet doorgaan, omdat de cover van Charlie Hebdo met daarop een beeltenis van de profeet Mohammed niet werd gepubliceerd. Twee columnisten van Cumhuriyet gebruikten echter kleine zwart-wit beelden van de cover als hun kolomkoppen in de editie van 14 januari.

“Tijdens de voorbereiding van deze selectie, hebben wij de vrijheid van geloof en religieuze gevoeligheden in de samenleving gerespecteerd,” verklaarde de hoofdredacteur van de krant Utku Çakırözer.

Vorig artikel“Duitse krant publiceert per ongeluk antisemitische cartoon en biedt excuses aan”
Volgend artikelTurkije – “De Oeigoeren zijn in Kayseri aangekomen”