Home Economie Turkije wereldwijd topexporteur pastaproducten

Turkije wereldwijd topexporteur pastaproducten

Volgens nieuwe exportcijfers over 2020 is Turkije één van de grootste pasta-exporteurs ter wereld. In 2020 is volgens de voorzitter van de branchevereniging van pasta-producenten ruim $763 miljoen aan pasta geëxporteerd. Italië spande in 2019 de kroon met $3 miljard aan exporten, gevolgd door China met $929 miljard en Zuid-Korea dat $612 miljoen exporteerde. Nederland exporteerde in het voorgaande jaar ruim $267 miljoen aan pasta.

Het aantal landen waar Turkije pasta naar exporteert is ten opzichte van 2019 gestegen van 153 naar 156. De export naar Noord- en Zuid-Amerika steeg met ruim 75% en naar Europa met ruim 41%. Ondanks de verholen boycot die door sommige Arabische landen is gevoerd tegen Turkije, is naar het gehele Midden-Oosten bijna 10% meer geëxporteerd.

Advertentie

Volgens de voorzitter van de branchevereniging voor pastaproducenten in Turkije, Abdulkadir Kulahcioglu, is het doel voor 2021 om $1 miljard aan pastaproducten te exporteren naar meer landen dan voorheen. In de sector zijn direct en indirect 50.000 mensen werkzaam.

Naar verwachting zal Turkije in 2020 meer dan $20 miljard aan voedselproducten hebben geëxporteerd. Dit komt mede door de stijgende vraag door de lockdownmaatregelen tijdens de coronapandemie naar bijvoorbeeld pastaproducten, peulvruchten, granen, groenten en fruit. Turkije is wereldwijd de vierde producent van groente en vijfde in fruit.

Een vintage reclame van Nuh Makarna, één van de grootste pastaproducenten in Turkije.