Home Nieuws Turkije wereldwijd derde grootste internationale donor Humanitaire hulp

Turkije wereldwijd derde grootste internationale donor Humanitaire hulp

De Turkse regering wordt de derde grootste internationale donor, na de VS bovenaan en het Verenigd Koninkrijk als tweede grootste in 2013 en is goed voor 7,3 procent van de totale globale humanitaire hulp, volgens het Global Humanitarian Assistance (GHA) Verslag 2014. Dat meldt dailysabah op haar website.

Advertentie

De uitgaven aan humanitaire hulp van Turkije steeg met $ 591.000.000 (TL 1,3 miljard) naar 1,6 miljard dollar in 2013.  Een belangrijke reden voor deze stijging is de opvang van Syrische vluchtelingen door Turkije. Volgens het rapport heeft Turkije inmiddels meer dan 1 miljoen vluchtelingen opgevangen. Turkije heeft daarnaast ook een aanzienlijke hoeveelheid hulp gedoneerd voor de wederopbouw van Gaza, na de recente verwoesting en de militaire aanval van Israël op de smalle kuststrook. Een van de meest recente steuncampagnes die werd geleid door het Ministerie van Algemene zaken brachten binnen een korte tijd $ 56.000.000 op voor de inwoners van Gaza. Andere Turkse hulporganisaties bleven daarnaast geld ophalen voor de wederopbouw in de regio.

Turkije heeft ook haar deuren geopend voor verschillende etnische groepen die op de vlucht zijn geslagen voor de ISIS. De Yezidi gemeenschap is één van deze etnische groepen. Volgens schattingen zijn inmiddels 10.000 Yezidi’s de grens met Turkije overgestoken.  .

De top 20 ontvangers van de totale  internationale humanitaire hulp over de periode 2003-2012 ontvingen 75% van de aan alle landen toegekende hulp. Onder deze ontvangers zijn Soedan, Afghanistan, Palestina [Westelijke Jordaanoever en Gaza], Ethiopië en Somalië.